Lijst Home‎ > ‎

Mevrouw Wit Konijn - Gilles Bachelet

Geplaatst 13 mrt. 2014 06:12 door susan *   [ 13 mrt. 2014 06:12 bijgewerkt ]

De Franse illustrator Gilles Bachelet is vooral bekend van zijn prentenboeken over zijn kat die verdacht veel lijkt op een olifant. Na Wat een kat (2007) en Toen mijn kat nog klein was (2008) stort hij zich nu op de Engelse klassieker Alice´s adventures in wonderland. In 1865 schreef Lewis Caroll dit verhaal over Alice die in een konijnenhol valt, voortdurend van lengte wisselt en allerlei vreemde dieren en figuren ontmoet. De vervreemdende taalhumor van Caroll maakte het boek tot een internationale klassieker. Een van de figuren uit het verhaal is het Witte Konijn. Het konijn kijkt voortdurend op zijn zakhorloge terwijl hij uitroept:´Oh dear! Oh dear! I shall be too late´. Alice volgt het Witte Konijn en komt zo terecht in Wonderland. Daar ontmoet ze hem een aantal keren en komt zelfs klem te zitten in zijn huis. 

Bachelet opent in zijn prentenboek het dagboek van Mevrouw Wit Konijn. Ze heeft een druk leven vol zorgen, problemen en spaarzame momenten van geluk. Meneer Wit Konijn heeft weinig aandacht voor zijn vrouw. Haar oudste dochter Beatrix heeft in haar hoofd gehaald topmodel te zijn en wil niet meer eten. De tweeling Gilbert en George zijn wijze, nadenkende jongens die zich overal voor interesseren en kunnen spelen met de kleinste dingetjes (we zien ze spelen met hun keutels). De kleine Betty is zenuwachtig voor haar eerste schooldag. Zoontje Eliot lijkt aan de ene kant wat wijs voor zijn leeftijd en soms is hij dat ook weer niet, zo wil hij zich met Halloween koste wat het kost verkleden als konijn. En de allerjongste, Emily, lijkt in alles op haar vader:´ze krijst de godganselijke dag.´ Sinds kort is er een doorzichtige kat in huis en onlangs was er een meisje dat ´bij het minste of geringste van lengte veranderde.´

Het moeizame leven van Mevrouw Wit Konijn weet Bachelet in kostelijke tekeningen te vangen. De lezer ziet het rommelige huis, een strijkongelukje, de honderd allerfijnste wortelhapjes die ze voor haar dochter maakte, de schoolklas van Betty, het dorp, de doorzichtige kat en de dromen van mevrouw Konijn waarin Meneer Wit Konijn als een engel het huishouden doet.
De illustraties zijn gedetailleerd en zitten vol grapjes en verwijzingen. Op straat zien we bijvoorbeeld een kaarthondje een hartje poepen en het wonderlijke wasgoed van een duizendpoot. Meneer Wit Konijn leest de krantenberichten over Jack the Ripper en de konijnenkinderen lezen Beatrix Potters Pieter Konijn. In menig illustratie duiken figuren op uit het boek van Caroll. Zo zien we in de schoolbanken onder andere de Dodo, de Hoedenmaker en de Rups. In het lokaal hangt naast een portret van de Harten-Koningin ook een portret van John Tenniel, de oorspronkelijke illustrator van Alice´s adventures in Wonderland.

Mevrouw Wit Konijn is niet echt een kinderboek. Een huisvrouw met een druk leven vol zorgen om de kinderen en hunkerend naar aandacht van haar man is geen identificatiefiguur voor het gebruikelijke prentenboekpubliek. Kinderen zullen zeker genieten van de grappige tekeningen, maar de rijke beeldhumor en de verwijzingen naar het klassieke boek van Caroll zal ze ontgaan. Mevrouw Wit Konijn is vooral een must-have voor alle liefhebbers van Alice in Wonderland.

Mevrouw Wit Konijn
Gilles Bachelet, vertaling Edward van de Vendel

 Davidsfonds, 2013     € 14,95