Lijst Home‎ > ‎

Midden in de nacht in mijn tuin... - Séverin Millet

Geplaatst 13 okt. 2014 03:53 door susan *   [ 13 okt. 2014 03:54 bijgewerkt ]

Midden in de nacht in mijn tuin ... is een prentenboek voor kinderen die zich afvragen of er spoken bestaan en wat deze doen, bijvoorbeeld midden in de nacht bij volle maan in de tuin. De Franse illustrator Séverin Millet (1977) laat het zien.

In een donkere sobere tuin, bij het licht van de maan, komt een spook met een kruiwagen aangelopen; op de kruiwagen ligt een deur. Al snel volgen er nog wat spoken met kruiwagens, zij vervoeren bakstenen. De spoken gaan huizen bouwen. Steeds meer spoken komen helpen en er wordt ook steeds meer bouwmateriaal aangevoerd, vrachtwagens en trucks rijden af en aan.
Tijdens de werkzaamheden passeren er ineens een enorme aap en een grote olifant; het loopt gelukkig goed af.
Als de huizen klaar zijn is het feest. Als de lucht blauw begint te kleuren ruimen de spoken alles op: de huizen worden verplaatst, losse spullen gaan in een grote aanhanger en met een stofzuiger worden de laatste confettisnippers van het gazon gezogen. Uiteindelijk is er niets meer te zien van de activiteiten van die nacht. Hoewel, dat is niet helemaal waar: dat de mol een drukke nacht heeft gehad blijft wel zichtbaar.

Dit groot uitgegeven stevige boek is heel geschikt voor kinderen die bang zijn in het donker. Het laat zien dat donker en spoken niet noodzakelijkerwijs een griezelige combinatie zijn.
Er is heel veel te zien in dit boek. Er zijn spoken in allerlei soorten en maten: gewone witte, eentje met een snor, een leesspook, een verliefd stelletje, een roze spook, een Mexicaans spook en zelfs een ruimtespook. Bij het omslaan van de bladzijden zien we het bouwproces vorderen en komen er ook steeds meer spoken. Het opduiken van de aap en olifant brengt wat spanning in het verhaal, zullen die grote beesten de boel niet omver lopen? Tegen de tijd dat de huizen klaar zijn komt de lezer ogen te kort: in en om de huizen gebeurt van alles: er wordt naar muziek geluisterd, gemediteerd, een glaasje gedronken of gedoucht. Het boek leent zich dan ook goed om vaak te bekijken en er zijn tientallen aanknopingspunten om over te praten.
Het boek heeft nauwelijks tekst en dat is ook niet nodig, het verhaal vertelt zichzelf en wat niet verteld wordt mag de lezer zelf invullen.

Midden in de nacht, in mijn tuin...
Séverin Millet 

Leopold, 2014     €14,99