Lijst Home‎ > ‎

Midden in de winternacht - Andreas Steinhöfel

Geplaatst 20 dec. 2013 04:03 door susan *   [ 20 dec. 2013 04:03 bijgewerkt ]

De Duitse schrijver Andreas Steinhöfel wordt veel gelezen in eigen land. Verschillende boeken zijn in het Nederlands vertaald waaronder zijn Young Adult roman Midden in de wereld (Lemniscaat, 2007). Midden in de winternacht werd in 2005 uitgegeven in Nederland, vertaald door Tjalling Bos en geïllustreerd door Kerstin Meyer. Dit jaar wordt het boek opnieuw uitgegeven omdat het verfilmd is. Deze uitgave kent kleine aanpassingen: de hoofdpersoon is van naam veranderd en naast de oorspronkelijke illustraties zijn ook enkele foto´s uit de film opgenomen. Het boek wordt afgesloten met een´exclusief interview met de Kerstman´ door Joukje Akveld.

Vlak voor kerst stoort een eland dwars door het dak van het huis van de familie Wagenaar boven op Sören, de salontafel van Ikea. Tafel en eland zijn beschadigd. De bewoners van het huis, Max, zijn zusje Kiki en hun moeder, zijn ontdaan. Elanden kunnen toch helemaal niet vliegen en ook niet praten? Deze eland wel. Hij stelt zichzelf voor als ´meneer Eland´ en vertelt dat hij uit de bocht gevlogen is bij een testrit voor´de baas´.
De familie vindt het goed dat menner Eland bij hen herstelt. Hij blijkt een prettige gast die ze niet graag zien gaan. Maar op een dag staat ´de baas´ voor de deur om de eland op te halen. Hij laat zich overhalen even binnen te komen en hij drinkt een glaasje teveel met oma. Daardoor komt hij in de problemen en moet de familie Wagenaar meneer Eland helpen zijn baas voor Kerstmis uit de psychiatrische kliniek te krijgen.

Midden in de winternacht is een verhaal dat alles in zich heeft: het is grappig, het is spannend en het ontroerd. De eland is aandoenlijk menselijk. Hij is beleefd, aardig, wijs, maar ook grappig en soms boos, bijvoorbeeld als hij uithaalt naar die verwende rendieren die tijdens de kerstdagen de slee van de kerstman mogen trekken.
Max is de verteller van het verhaal en hem leert de lezer het beste kennen. Hij is blij met de vriendschap van meneer Eland en hij durft hem zelfs zijn grootste wens toe te vertrouwen: dat papa en mama het weer goed met elkaar kunnen vinden. Ook de figuur van´de baas´ is leuk uitgewerkt. Deze kerstman is een ongeduldig type dat teveel drinkt en zich ergert aan alle materiële wensen:´Mensen denken altijd alleen aan geld en kopen´. Hij heeft het liever over ´wensen uit het diepst van je hart´, die alleen in vervulling gaan als je in hem gelooft.
Gelukkig zijn in deze filmeditie de illustraties van Kerstin Meyer opgenomen. In een mooi sober kleurpalet wisselen ook op de illustraties de stemmingen elkaar af. We zien bijvoorbeeld hoe aandachtig meneer Eland naar Max luistert, maar ook hoe hij potsierlijk ondersteboven op die arme Sören ligt. Prachtig zijn de portretten van de rendieren waar de verwaandheid vanaf druipt.

Of de film Midden in de winternacht leuk is weet ik niet, het boek is in ieder geval een fijne aanvulling op het kerstrepertoire.

Midden in de winternacht
Andreas Steinhöfel (tekst) en Kerstin Meyer (ill) 

Hoogland & Van Klaveren, 2013     € 12,50