Lijst Home‎ > ‎

Mierenkolonie

Geplaatst 28 mrt. 2011 04:00 door susan *
Mierenkolonie
is het derde jeugdboek van de succesvolle Britse schrijfster Jenny Valentine en staat op de longlist voor de Grote Jongerenliteratuur Prijs (die binnenkort de onmogelijk naam De Dioropthe Jongerenliteratuur Prijs zal krijgen).

Het verhaal gaat over Sam, zestien jaar en van huis weggelopen. Hij duikt onder in het anonieme Londen. Daar vindt hij een baantje en een kamer in een huis dat bewoond wordt door een opmerkelijke groep mensen. Naast huiseigenaar Steve woont er de wat oudere Isabel, een jongeman Mick, een alleenstaande jonge moeder Cherry en haar tienjarige dochter Bohemia.
Sam wil het liefst met niemand iets te maken hebben, maar dat lukt niet. Isabel bemoeit zich met hem en tussen Bohemia en Sam ontstaat vriendschap. Bohemia wordt vaak door haar jonge moeder aan haar lot overgelaten en Isabel overweegt de kinderbescherming in te schakelen. En dan loopt Bohemia weg en wordt duidelijk dat de bewoners ondanks alles sterk met elkaar verbonden zijn, ze zetten alles op alles om haar te vinden.

Jenny Valentine debuteerde in 2007 met het boek Op zoek naar Violet Park en won daar gelijk een belangrijke prijs mee. Valentine heeft een mooie schrijfstijl en weet in dit boek de verschillende mensen geloofwaardig neer te zetten, ze maakt er geen karikaturen van. Als lezer ontkom je er niet aan om van Cherry, Isabel, Sam en Bohemia te gaan houden, ondanks hun onhebbelijkheden.

Mierenkolonie is een prachtig boek en uitstekend vertaald door Jenny de Jonge.

Mierenkolonie
Jenny Valentine
 
Moon, 2010     €15,95