Lijst Home‎ > ‎

Mijn bijzonder rare week met Tess - Anna Woltz

Geplaatst 28 mrt. 2013 03:34 door susan *   [ 27 jun. 2014 06:19 bijgewerkt ]

Het weekje vakantie op Texel van de tienjarige Samuel en zijn familie neemt een onverwachte wending als grote broer Jorre in een kuil kiepert. Hij moet naar het ziekenhuis. Samuel, die de dokterswachtkamer ontvlucht is, ontmoet op de parkeerplaats Tess. Als ze Samuel ziet maakt ze direct contact: ´Weet jij iets over zebravissen?´ Samuel mag dan regelmatig uitgemaakt worden voor professor, maar zijn kennis over zebravissen of trompet spelen of houtbewerken stelt Tess teleur. Toch laat ze hem niet gaan, hij kan haar wel helpen met stijldansen. En voor Samuel het weet staat hij te dansen op een parkeerplaats en hij vindt het nog leuk ook. 

Tess neemt Samuel in vertrouwen en deelt een bijzonder geheim: ze heeft uitgevonden wie haar vader is en hij komt naar het eiland. Niemand mag het weten, zeker haar moeder niet. Haar vader weet niet dat zij bestaat en Tess twijfelt of ze hem zal vertellen dat hij een dochter heeft. 

Mijn bijzonder rare week met Tess is het achttiende boek van Anna Woltz. Dit boek sluit aan bij haar eerdere werk, Woltz beschrijft graag ontmoetingen tussen kinderen met verschillende karakters die een avontuur beleven. In dit boek is Samuel de verteller. Hij is een denker en hij denkt in mooie beeldende zinnen, zoals deze:´ De vraag bleef rondwalzen in mijn hoofd. Ik werd er duizelig van, maar hij wilde niet stoppen met dansen´. Na het bijwonen van een begrafenis piekert Samuel over de dood, bijvoorbeeld als hij naar zijn familie kijkt:´Opeens voelde ik mijn keel dichtknijpen. Want opeens zag ik daar drie mensen zitten die op een dag dood zouden zijn. Ik was de jongste, en als alles ging zoals het hoorde, dan kwam er een dag dat ik helemaal alleen zou zijn.´ 
Naast piekeraar Samuel zet Woltz de eigenzinnige Tess. Zij doet in eerste instantie denken aan Madelief uit de boeken van Guus Kuijer: slim, zelfstandig en opgevoed door een moeder die duidelijk aangeeft geen man in haar leven nodig te hebben. Maar Samuel ziet meer, bijvoorbeeld Tess´ onzekerheid ten aanzien van haar vader. 
Zoals altijd in de boeken van Woltz zijn de dialogen sterk. In korte zinnen wordt veel gezegd en nergens wordt het zweverig of vaag. De mooie gedachten van Samuel brengen diepgang in het verhaal. Hij denkt na over thema´s als dood gaan, vriendschap en familiebanden. Het is jammer dat Samuel zo´n grote piekeraar is en hij zo veel beeldende en goed geformuleerde gedachten heeft. Bijvoorbeeld als Tess en Samuel op bezoek gaan bij ´sprookjesopa´ Hendrik en Samuel de lezer op één pagina deelgenoot maakt van het feit dat Tess volgens hem geen mensen kent die doodgaan, dat opa Hendrik misschien alleen gewend is aan gewone kinderen en het huis ruikt naar Sinterklaas, terwijl Pasen pas net voor bij is. 

Anna Woltz slaat in Mijn bijzonder rare week met Tess een nieuwe weg van haar schrijversschap in. Ze gebruikt meer ´mooie zinnen´ en beeldspraak en dat is toe te juichen. Woltz is origineel in haar beelden en ze kan met weinig woorden veel zeggen. Alleen is de plaatsing van al dat moois nog niet in balans, soms wordt de lezer overspoeld. Wat gebleven is, is de heldere lichte schrijfstijl en de levendige en mooie dialogen.
Anna Woltz is een schrijfster om in de gaten houden, ze is getalenteerd en bereid nieuwe stappen te nemen. Woltz ligt op koers om een van de grote Nederlandse kinderboekenschrijfsters te worden. 

De Griffeljury van 2014 kende Mijn bijzonder rare week met Tess een Vlag en Wimpel toe. Uit het juryrapport :´Het zijn (...) lastige essentiële kwesties die Anna Woltz aansnijdt. Maar nergens staan ze het vrolijke verhaal in de weg. Dat, samen met de lichte toon, de zinnen waar het plezier vanaf spat en de maffe hoofdpersonen, maakt Mijn bijzonder rare week met Tess tot een onweerstaanbaar boek dat een groot lezerspubliek verdient.´

Mijn bijzonder rare week met Tess
Anna Woltz 

Querido, 2013     €13,95

Andere boeken van Anna Woltz op kinderboekenpraatjes: