Lijst Home‎ > ‎

Mijn broer is een superheld - David Solomons

Geplaatst 14 aug. 2015 04:16 door susan *   [ 14 aug. 2015 04:16 bijgewerkt ]

Het zal je maar gebeuren: je bent een groot stripboekliefhebber, je weet alles over superhelden en net als je even moet plassen komt Zorban de Beslisser langs en maakt van je broer een superheld. Het overkomt de elfjarige Luuk. Zijn oudere broer Zack krijgt van een wezen uit een ander universum superkrachten waarmee hij de wereld moet te redden.
Luuk kan het maar moeilijk verkroppen dat zijn broer de uitverkorene is. Zack weet werkelijk niets van superhelden. Hij besluit zijn broer te helpen en hem de eerste beginselen van het superheldendom bij te brengen. Dat valt niet mee. Zack weigert bijvoorbeeld een superheldenmantel te dragen en rampen moeten zich voordoen binnen fietsafstand, want de kersverse superheld kan (nog) niet vliegen.
Natuurlijk gaan er mensen op zoek naar de identiteit van de nieuwe superheld, waaronder Luuks klasgenoot Lara. Als Zack ontvoerd wordt gaat Luuk samen met zijn beste vriend Serge en Lara achter de dader aan. Zij moeten hem snel vinden want de aarde wordt bedreigd en alleen Zacks superkrachten kunnen een ramp voorkomen.

Mijn broer is een superheld steekt de draak met allerlei superheldenclichés, maar gebruikt tegelijkertijd deze clichés om het verhaal spannend te maken. Het is een vondst het jongere broertje van de superheld als verteller te kiezen. Luuks jaloerse verbijstering over de gang van zaken gecombineerd met de toch aanwezige liefde voor zijn broer maakt het verhaal grappig zonder hilarisch te worden. De verontwaardiging van Luuk uit zich onder andere in vindingrijke vergelijkingen (´Zack stond te wankelen alsof hij door een spierverslappende laserstraal was geraakt´) en spottende opmerkingen (Luuk weigert bijvoorbeeld Zorbon de Beslisser bij zijn naam te noemen en maakt daar respectievelijk ´Bonbon de Bedrieger´, ´Gordon de Slisser´ en ´Zedee de Toverfee´ van). De toon van het verhaal is licht, spanning en humor wisselen elkaar goed af.
Mijn broer is een superheld staat vol verwijzingen naar superheldenstrips en films, maar is ook goed te volgen voor lezers die in dat genre minder goed thuis zijn.
Uiteindelijk is ook Luuk een held en lijkt hij zich met het idee te verzoenen dat het altijd nog beter is één superheld in de familie te hebben dan helemaal geen. Maar dan verschijnt Zorbon de Beslisser opnieuw en weer is Luuk even plassen...

Mijn broer is een superheld
David Solomons ( vertaald door Linda Broeder) met illustraties van Laura Ellen Anderson 

Gottmer, 2015     € 14,95