Lijst Home‎ > ‎

Mijn geweldige tovertante - Dolf Verroen

Geplaatst 13 dec. 2012 02:48 door susan *

´ Ik bleef staan en opeens zag ik bij het hek van het zwembad een monster: een rode draak met twee staarten, zeven poten en een bek vol verschrikkelijke tanden. Op zijn lijf had hij ijzerscherpe schubben. Het leken wel messen. 
Ik wilde wegrennen, want ik rilde van angst, maar opeens dacht ik: draken bestaan niet. Het is natuurlijk tante Cornelia.
´ 

Appie-Happie is dol op zijn tovertante, ondanks dat hij heel wat met haar te stellen heeft. Ze neemt hem mee als er ergens orde op zaken gesteld moet worden, ze verandert in een woedende libel als hij zijn moeder heeft uitgescholden en ze wordt een levensgrote spin als hij indruk op een meisje wil maken. Zijn tante is gewend dat ze haar zin krijgt en wordt onredelijk als dingen anders lopen. Als Appie liever zijn rekentoets gaat maken dan met haar meegaan op avontuur is haar wraak niet mals. Maar tovertante Cornelia kan niet alles, een beetje behoorlijke hond toveren lukt niet.

De avonturen van Appie en zijn tante zijn geïllustreerd door Thé Tjong-Khing. Als de familie wordt voorgesteld zien we gelijk dat tovertante Cornelia het buitenbeentje is: ze staat niet met haar voeten op de grond en haar kleding is merkwaardig. Zelfs als draak heeft ze haar eigen stijl, ze loopt op zeven hooggehakte schoentjes.
Dolf Verroen en Thé Tjong-Khing zijn veteranen in de kinderliteratuur. Beiden zijn veelvuldig bekroond en hebben heel wat titels achter hun naam staan. Samen maakten ze een boek vol prinsessenverhalen (De prinses in de paradijstuin) en het prentenboek voor de kinderboekenweek in 2011 (De prins op het witte paard). 

Mijn geweldige tovertante behoort niet tot hun beste werk. De verhalen zijn leuk en de tekeningen ook, maar Verroen en Thé Tjong -Khing stijgen niet boven zichzelf uit. Het is allemaal een beetje braaf. Appie die liever naar school gaat in plaats van taart te gaan eten, Appie die zijn moeder niet mag uitschelden en tante die bij wat tegenslag haar getover eraan geeft. We zijn pittiger hoofdpersonen van Verroen gewend. De illustraties zijn kundig en plezierig om te bekijken, maar op een paar uitzonderingen na weinig verrassend. Mijn geweldige tovertante is geen hoogtepunt in het rijke oeuvre van de heren, maar nog altijd beter dan het gemiddelde verhalenboek. Verroen blijft een meesterlijk verteller en Thé Tjong-Khing blijft een geweldige illustrator.

Mijn geweldige tovertante
Dolf Verroen (tekst) en Thé Tjong-Khing (ill) 


Leopold, 2012     € 14,95