Lijst Home‎ > ‎

Mijn hamster is een meesterbrein - Dave Lowe

Geplaatst 10 jun. 2013 00:56 door susan *   [ 10 jun. 2013 01:40 bijgewerkt ]

Nadat de negenjarige Ben zijn zusje met plakband aan haar bed heeft vastgeplakt gaat zijn moeder ´compleet over de rooie´ en geeft een van haar ongebruikelijke straffen: tv en computerspelletjes verdwijnen naar de schuur en Ben krijgt een huisdier.´Als je laat zien dat je serieus voor iets kunt zorgen, dan krijg je je spullen terug´. Het wordt een hamster en Ben geeft hem de stomste naam die hij kan verzinnen: Jasper Stinkbil, roepnaam Stinkie. Ben en Stinkie worden snel vrienden als blijkt dat Stinkie kan praten en ook heel slim is, slim genoeg om Bens huiswerk te maken. Meester Aart van der Baard vertrouwt het niet en beschuldigt Ben van oplichting. Dat pikt Bens vader niet. Hij sluit met meester Aart een weddenschap af: Ben zal een voldoende halen voor zijn rekentoets of anders gebeuren er verschrikkelijke dingen. 


Mijn hamster is een meesterbrein is een vrolijk, grappig en absurd verhaal. De schrijver laat Ben aan het woord die in rake zinnen zijn omgeving omschrijft: zijn moeder met de ´speciale mamablik´, de vriendinnen van de dag van zijn zusje, de eeuwige lust tot gokken van zijn vader en de kinderhaat van zijn meester. Stinkie is een hamster met persoonlijkheid. Hij is wat knorrig en staat erop fatsoenlijk behandeld te worden. Erg dol op de buitenwereld is hij niet.
Het plot van het verhaal is niet erg origineel, het is de uitwerking die dit boek boven het gemiddelde doet uitsteken. De gesprekken tussen Ben en Stinkie zijn kostelijk:´ “Jasper Stinkbil” ? (...) ´Hoe zou jij het vinden als je, weet ik veel, “ Rogier van Meuren” heette, of “ Sebastiaan Poepjes”?´ ´Niet zo leuk´, gaf ik toe. ´Vooral “Sebastiaan Poepjes"  niet.
Ook de overdrijving, die zo veel Engelse kinderboeken kenmerkt, is grappig. Ben dreigt het slachtoffer te worden van de goklust van zijn vader. Verliest zijn vader dan moet hij met een tandenborstel en een Tshirt met de tekst ´Ik ben een oplichter´ in het zicht van iedereen de auto van de meester wassen. Het is natuurlijk heerlijk als de gehate meester later in het verhaal een koekje van eigen deeg krijgt. 
Het boek ziet er aantrekkelijk uit. Het is rijkelijk geïllustreerd met zwart/tekeningen die aansluiten op de tekst. De lezer ziet Stinkie nadenken in zijn hamsterrad, ternauwernood aan verplettering ontsnappen en Stinkie in een balletjurk is inderdaad geen gezicht. 
De soepele vertaling doet het verhaal recht.
De onervaren en onwillige lezer zal veel plezier aan het verhaal beleven. Het boek laat zich ook heel goed voorlezen. 

Mijn hamster is een meesterbrein is het eerste deel van de serie Stinkie en Brinks. In deel twee, Mijn hamster is een astronaut, gaan Ben en zijn hamster een raket bouwen. In het najaar verschijnt het derde deel waarin Stinkie ook een spion blijkt te zijn.

Mijn hamster is een meesterbrein
Dave Lowe (tekst) en Mark Chambers (ill) 

Veltman, 2013     € 8,99