Lijst Home‎ > ‎

Mij niet gezien - Meg Rosoff

Geplaatst 17 jun. 2016 04:48 door susan *   [ 17 jun. 2016 04:48 bijgewerkt ]

Meg Rosoff leek even weg uit Nederland. In 2011 kwam hier haar laatste boek uit en toen werd het stil rond de Amerikaanse schrijfster die in Londen woont. Maar ze is weer terug, en hoe! Dit jaar won ze de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award, een oeuvreprijs. Haar jongerenroman Mij niet gezien uit 2013 werd alsnog vertaald evenals haar meest recente boek, een roman voor volwassenen.
In Mij niet gezien is Meg Rosoff op haar best. Koos ze in haar eerdere boeken voor een groteske entourage, een plotselinge oorlog of God die de boel niet in de hand heeft, is deze Young Adult roman een klein verhaal dat zich niet in een genre laat plaatsen. De twaalfjarige Mila is de verteller. Zij is de dochter van Gil en Marieka. Gil is een naar binnen gekeerde wat verstrooide man die de kost verdient met vertalen. Haar Zweeds-Soedanese moeder, een violiste, beziet de wereld zonder veel drama. Ze vormen een hecht gezin waarin ze altijd met zijn drieën zijn,´zelfs als ze met zijn tweeën zijn´.
Mila gaat met haar vader in de paasvakantie naar New York voor een bezoek aan Matthew, een oude vriend van Gil. Vlak voor ze weggaan belt Matthews vrouw Suzanne op met de mededeling dat haar man verdwenen is. Mila en Gil reizen toch naar New York en besluiten daar, na overleg met Suzanne, af te reizen naar een huisje op de grens met Canada. Ze hopen daar Matthew te vinden. Het huisje blijkt wel bewoond, maar niet door Matthew.

Het verhaal begint als een thriller: wat is er met Matthew gebeurd en waar is hij? Mila is van mening dat zij de capaciteiten heeft om de zaak op te lossen, ze is namelijk een bijzonder goede waarnemer. Mila tuurt in zielen, ruikt de geuren en analyseert situaties. Gaandeweg wordt het verhaal meer een roadtrip als vader en dochter naar de Canadese grens rijden. Tijdens de reis is er volop gelegenheid om na te denken over de wijze waarop mensen met elkaar omgaan en de weg naar volwassenheid. Mila vraagt zich bijvoorbeeld af hoe dat volwassen worden eigenlijk gaat: ´Ik vraag me af op welk moment een kind een persoon wordt. Gebeurt het plotseling, of langzaam, in fasen? Is er een leeftijd, een week, een moment waarop alle geheimen van het universum worden geopenbaard en de volwassenheid op een wolk uit de hemel neerdaalt en voorgoed je hersenen verandert? Zal het kind dat ik ben zich op een dag stilletjes uit de voeten maken om nooit meer terug te keren?´ 
De onverwachte bewoners van het huis aan de grens roepen nieuwe vragen op, onder andere naar het verleden van Gil. Uiteindelijk blijkt Mila maar een kleine rol te spelen in de oplossing van het mysterie, in feite is zij een machteloze trekpop in de handen van zelfzuchtige volwassenen met geheimen.
De observerende Mila is een fijne vertelstem die scherp en met humor haar gedachten met de lezer deelt. Haar observaties geeft ze in rake bewoordingen weer. Zo omschrijft ze de achtergelaten vrouw van Matthew als dor,´ alsof iemand vergeten is haar water te geven´, maar haar gedachten klinken wel duidelijk in de auto,´als een cd die blijft hangen: verdomme verdomme verdomme verdomme verdomme.´ Naast de observaties van haar omgeving deelt Mila ook losse gedachten met de lezer. Bijvoorbeeld wat een gebrek aan moedertaal zou kunnen betekenen:´Zou je je een zwerver in je eigen hoofd voelen? (...) Een taalwees´ 
Rosoff gebruikt geen aanhalingstekens in de tekst waardoor gedachten, gesprekken en handelingen op een prettige wijze in elkaar overlopen. De lezer kan zich volop laven aan goed gekozen beelden, rake observaties en interessante vragen. Voor de oplettende lezer valt er nog meer te ontdekken, bijvoorbeeld over de rol die honden in het verhaal spelen. 

Mij niet gezien is Meg Rosoff op haar best. Grote thema´s worden aangesneden in een kleine geschiedenis die met humor, inlevingsvermogen en compassie verteld wordt. Een boek waarvan je niet weet of je het gretig in een ruk wilt uitlezen, of juist langzaam zin voor zin wilt indrinken. Gelukkig kan het alle twee, na elkaar, dat wel.

Mij niet gezien
Megg Rosoff (vertaald door Jenny de Jonge) 

Luitingh-Sijthoff, 2016     € 17,99