Lijst Home‎ > ‎

Mijn kuiken

Geplaatst 19 mrt. 2011 09:52 door susan *
Hoe kom je aan een kuiken? dat is de centrale vraag in dit prentenboek. De verteller gaat op onderzoek uit in het kippenhok. Daar legt kip Ciska een prachtig ei, maar ze gaat er niet op zitten. De verteller neemt het ei mee, kruipt in bed en bedenkt dat een broedperiode wel lang duur ´21 dagen… zo ver kan ik nog niet eens tellen´. Deze broedpoging mislukt dan ook.
Mama legt uit dat een kip het beste een ei kan uitbroeden, maar het kan ook in een broedkast ´een kistje waarin het altijd warm is´. Papa en Thomas maken deze wonderkist en het lukt een ei uit te broeden. Nadat het kuiken geknuffeld is brengt de verteller het diertje naar de kip ´de beste plek voor mijn kuiken is onder haar veren… samen met al zijn broertjes en zusjes´.

Het verhaal is niet het sterkste punt van dit prentenboek. De verteller blijft anoniem, al lijkt het een meisje te zijn omdat we een armband aan de anonieme handjes zien. Het is ook niet erg logisch om met veel moeite een ei in een broedkast uit te broeden, terwijl moeder kip in het kippenhok lekker zelf aan het broeden is. Mijn kuiken is dan ook meer een informatief boek dan een verhalend boek.

De aantrekkelijkheid zit hem vooral in de illustraties van Eve Tharlet. Bij het openslaan van het boek zien we vier kippen en een haan aan de scharrel, vol beweging staan ze op papier. Als de verteller aangeeft dat er 21 dagen gebroed moet worden tekent Tharlet een kalender en de wijze waarop een kip de tijd doodt: de krant lezend, slapend, verveeld, om uiteindelijk een trotse moeder te worden.
De serie tekeningen waarop te zien is dat Ciska de kip een ei legt zijn prachtig, vooral de gezichtsuitdrukkingen zijn goed getroffen.
Als de broedkast in de tekst besproken wordt ziet de lezer de losse onderdelen waarvan de kast gemaakt wordt, met de bouwtekening erbij. Er volgt weer een overzicht van de broedperiode: het ei wordt gedraaid, er is een doorkijkje en dan eindelijk komen er een barstje in de schil. De lezer kan op een grote illustratie zelf een flapje omslaan en het kuiken zien.

Mijn kuiken is een mooi boek om met kleuters te onderzoeken hoe een kuikentje uit een ei komt. De illustraties nodigen uit ze samen te bekijken en er over te praten. Een voorleestopper zal dit boek niet snel worden, daarvoor is de inhoud van de tekst te saai.

Mijn kuiken
Géraldine Elschner (tekst) en Eve Tharlet (ill)
 
De Vier Windstreken, 2011     € 12,95