Lijst Home‎ > ‎

Mijn oma is een ooievaar - Alice Hoogstad

Geplaatst 2 sep. 2016 02:55 door susan *   [ 2 sep. 2016 02:58 bijgewerkt ]

Met je familie deel je uiterlijke kenmerken en een familiegeschiedenis en toch is ieder familielid uniek. Gouden Penseelwinnares Alice Hoogstad gaat in haar nieuwe prentenboek met dit gegeven aan de slag. Eerst wordt oma ooievaar voorgesteld, die van vliegen houdt. Dat kunnen we zien aan haar pet en bril en bovendien is ze omringd door vliegtuigen, helikopters en vliegende vogels. We zien haar ook zelf een vliegtuigje besturen en haar passagier is een krokodil. Het is vast de krokodil die we op de volgende pagina leren kennen als de opa van de verteller, een opa die dol is op vissen. Het paar krijgt twee kinderen: een krokovaar en een ooiedil. En hoe zit het aan de andere kant van de familie? Daar is oma een trompetspelende olifant en opa is een tijger die graag vlinders vangt. Ook zij krijgen twee kinderen: een tijgofant en een olijger. 
En dan zien we eindelijk de verteller, hij is een tolikrolivaar die zich duidelijk laat inspireren door de liefhebberijen van zijn familieleden.
Op de laatste pagina zien we de familie bij elkaar en onderstreept de verteller het nog een keer: ´Ik ben familie van allemaal´.

Al die mengvormen van verschillende dieren is een prachtig onderwerp voor een prentenboek en Hoogstad werkt het voortreffelijk uit. Ze maakt het niet al te ingewikkeld, de samengestelde dieren zijn in eerste instantie aan de bovenkant het ene dier en aan de onderkant het andere dier, met hier en daar een grappig detail zoals tanden in de snavel van papa krokovaar. Zelfs de kleine tolikrolivaar zit overzichtelijk in elkaar en de kenmerken van zijn voorouders zijn dan ook snel te herkennen. Voor jonge kinderen is dat fijn.
De dieren kunnen goed bekeken worden want het boek is op groot formaat uitgegeven en elk familielid krijgt een hele pagina. Op de pagina ernaast zien we het betreffende familielid in actie; dit zijn goed gevulde illustraties die vol details staan en waar van alles op te ontdekken valt

Hoogstad heeft een prachtig kijkboek voor jonge kinderen gemaakt die zullen genieten van de originele combinaties in woord en beeld.

Mijn oma is een ooievaar
Alice Hoogstad


Lemniscaat, 2016     € 16,95 Andere boeken van Alice Hoogstad op kinderboekenpraatjes:
Monsterboek