Lijst Home‎ > ‎

Mijn opa de bankrover

Geplaatst 21 feb. 2011 02:20 door susan *
´Je had erbij moeten zijn toen de opa van Grace de bank overviel. Met zijn wijsvinger in zijn jaszak op het meisje achter de balie gericht, alsof-ie een pistool had. Met z´n lieve oude hoofd. Hij had er geen bivakmuts overheen getrokken, geen nylonkous, niks, hij stond daar gewoon, alsof hij eendjes voerde. ´


Wauw, je zult als twaalfjarig kind maar een opa hebben die met bluf een bank beroofd van veertienduizendvijfhonderdzeventig euro vierendertig. En opa doet dat om Grace te helpen bij haar onderzoek naar haar Colombiaanse roots.
Opa en Grace hebben een goede band.  Opa heeft Grace, tegen de wil van haar adoptie-ouders, iets meer kunnen vertellen over haar afkomst. Ze blijkt nog een oma in Colombia te hebben en ze wil  naar haar toe.
Opa is de laatste tijd ´in de war´en de familie heeft hem een plaatsje in een verzorgingshuis bezorgd. Hij is daar ongelukkig.
De wens van Grace om naar Colombia te gaan en opa´s wens een spannend leven te hebben zetten een reeks onverwachte gebeurtenissen in gang.

Sjoerd Kuyper is een meesterverteller. In heldere taal, met veel dialoog schept hij sfeer en zet een spannend én ontroerend verhaal neer. De warme band tussen opa en Grace heeft weinig woorden nodig: ´Hij noemde Grace Gracie en dat klonk als crazy en zo kon je beter niet heten, maar uit opa´s mond klonk alles lief. Als-ie al eens mopperde, klonk het las een liedje´.
Ook de minder belangrijke figuren in het verhaal weet Kuyper in weinig woorden te karakteriseren: ´Pim was behoorlijk slim, maar hij snapte niet veel.´

Het verhaal van Grace en haar opa vormt het uitgangspunt van de speelfilm ´Mijn opa De Bankrover´, waarvoor Kuyper het scenario schreef. In een voorwoord beschrijft Kuyper de oorsprong van het verhaal en licht de aanpassingen die voor de verfilming zijn gemaakt toe.

Het boek wordt in zijn vormgeving gedomineerd door de verfilming. Het meisje op de kaft is de Surinaamse Grace uit de film en duidelijk geen meisje uit Colombia. De ´stills´ uit de film sluiten slecht aan bij het oorspronkelijke verhaal, zo zien we opa bijvoorbeeld duidelijk een pistool richten en is er geen sprake van ´de wijsvinger in de jaszak´.

Het verhaal over Grace en haar opa is spannend, ontroerend en grappig en heeft alles in zich om tot een mooie film te worden omgevormd. Ik ben benieuwd of dat gelukt is.

Mijn Opa de Bankrover
Sjoerd Kuyper
 
Lemniscaat, 2011   €11,50