Lijst Home‎ > ‎

Mijn vader is een dredhoofd - Theo Meijer

Geplaatst 18 jul. 2012 03:34 door susan *
´Olivier Kraaijpoel, welkom in het avonturenhuis. Je “make-over” is nu begonnen. Ik zal nog even opfrissen waarom je hier bent. (…) De laatste tijd ben je niet in erg goede doen. Je bent een saaie en chagrijnige leraar geworden. Maar gelukkig weet je dat zelf ook. Daarom doe je mee aan deze “make-over”. Dat is een goed begin. Maar we gaan verder. We gaan jou heropvoeden. We houden jou hier vast tot je genezen bent, snap je dat?´ 
 
Olivier Kraaijpoel, vader van de elfjarige Fanny en de negenjarige Hiske is bijna veertig en de kluts kwijt. Hij is chagrijnig en hij doet rare dingen, zoals speculeren met het geld van zijn vrouw. Van een leuke vader en leraar is hij een ´dredhoofd´ geworden.
De kinderen maken hun vader tot hoofdpersoon in een ´make-overproject´ dat door de school wordt georganiseerd. Hij wordt opgesloten in een oude pastorie en moet gedurende enkele dagen opdrachten uitvoeren. Het lijkt goed uit te pakken, maar dan dringt er opeens een vreemde de pastorie binnen en nemen de gebeurtenissen onvoorziene wendingen. 
 
Mijn vader is een dredhoofd is het debuut van Theo Meijer (1956). Het verhaal heeft een origineel uitgangspunt dat aardig wordt uitgewerkt. Meijer weet mooi de spanning in het gezin Kraaijpoel te omschrijven: de sfeer aan tafel, de tegenstrijdige gevoelens van de kinderen, de woede van de bedrogen moeder en de liefde die deze mensen toch voor elkaar voelen.
Dit debuut kent wel een aantal beginnerszwakheden, zo worden gevoelens te veel uitgelegd en is het taalgebruik onevenwichtig:´een hengst geven´ en ´in zijn sop gaarkoken´ staan naast meer eigentijds taalgebruik als ´loser´ en ´wat lul je nou´.
Meijer neemt de tijd om het verhaal op gang te laten komen, pas op bladzijde 70 gaat Olivier het make-overhuis in. Ondertussen wordt Fanny verliefd op klasgenoot Bart, die verkering met haar vraagt. Nog even komt vriendin Tess in beeld, die een moeder met smetvrees heeft, maar na een mislukte speelafspraak verdwijnt zij uit het verhaal. Het zijn thema´s die er een beetje bijhangen.

Het boek heeft een opmerkelijke speelse kaft: een krantenpagina, gemaakt door Jeroen Murré. De lezer kan zien wat een dredhoofd is en naast de titel is veel informatie over het boek te vinden in de kleine lettertjes. 

Mijn vader is een dredhoofd
Theo Meijer
 
De Vier Windstreken, 2012    € 13,95