Lijst Home‎ > ‎

Mikis de ezeljongen - Bibi Dumon Tak

Geplaatst 11 okt. 2011 01:24 door susan *
Als je in de buurt van Zeist woont kom je ze regelmatig tegen, de ezeltjes van de ezelopvang. Ze zijn er op evenementen, je kunt bij de ezelopvang stage lopen en in de Kinderboekenweek kwamen ze zelfs naar De Nieuwe Boekerij in Zeist omdat Mikis de ezeljongen de held van deze boekhandel is.

Bibi Dumon Tak vertelt in haar boek Mikis de ezeljongen het verhaal over de liefde van een jongetje voor een ezel, en de liefde van een opa voor zijn kleinzoon.
Op het Griekse eiland Korfoe haast Mikis zich naar het huis van zijn Pappou en Yaya want ze hebben een verrassing voor hem, opa heeft een ezel gekocht. Mikis mag het dier een naam geven en hij weet precies hoe dat moet. Mikis legt de ezel de procedure uit en de uitkomst is duidelijk, de ezel heet Tsaki. Opa en oma vinden het maar een raar gedoe, samen met een ezel de naam bepalen, zo´n ´tractor op poten´ zou er nog verwaand van worden.
Mikis is dol op de ezel en opa is dol op Mikis en vindt het daarom goed dat Mikis de ezel verwent: hij neemt haar mee uit wandelen, hij brengt haar op een zondag naar de dokter en hij haalt opa over een mooie stal voor het dier te maken. Tsaki trekt echter haar eigen plan, met verrassende gevolgen.

Philip Hopman heeft het verhaal met zwart/wit tekeningen geïllustreerd, bijna schetsmatig brengt hij het verhaaal tot leven. Je krijgt spontaan zin in een Griekse vakantie als je het dorpsplein met de oude mannetjes onder de olijfboom ziet, het Griekse berglandschap, de dorpsstaatjes of de olijfboomgaard. Door dit decor loopt Mikis met zijn ezel.

Bibi Dumon Tak heeft een warm verhaal geschreven waarin bijna terloops aandacht wordt gevraagd voor het harde leven van menig werkezel. Dumon Tak heeft ook weinig woorden nodig om de lezer duidelijke te maken dat Mikis dol is op het ezeltje en ook de weifelende houding van opa, die het maar raar vindt dat Mikis zich zo uitslooft voor een ezel, wordt bijna achteloos neergezet ´een ezel is toch geen speelkameraad´.
Maar als er iets met Tsaki gebeurt weet opa wel dat alles in het Mikis´leven voor de ezel moet wijken, dan trotseert opa zelfs de wil van Mikis´ vader en moeder. Gelukkig maar, dat Tsaki wel een leuke verrassing voor Mikis in petto heeft.

Mikis is de ezeljongen
Bibi Dumon Tak (tekst) en Philip Hopman (ill)
 
Querido, 2011     € 13,95