Lijst Home‎ > ‎

Mini en maxi

Geplaatst 11 mrt. 2011 03:01 door susan *
Het eerste wat aan dit boek opvalt is het formaat, het is heel groot. Samen met de titel, Mini en maxi, krijgt de lezer al snel het vermoeden dat dit niet toevallig is en die lezer heeft gelijk.
Het thema van het boek is groot/ klein in de dierenwereld en het bijzondere van het boek is dat alles op ware grootte is afgebeeld.

Het groot/klein thema in de dierenwereld wordt veelzijdig behandeld. Het begint met eieren: van de hele kleine eitjes van de rode mestkever tot het grootste ei van de struisvogel. In het boek vinden we verder het kleinste vogeltje, het kleinste aapje, de kleinste kikkers en ook de grootste kikker.
Op een andere manier wordt met het thema gespeeld door vragen te stellen: is het afgebeelde dier een grote regenworm, of een kleine slang?
Het thema raakt een beetje zoek als getoond wordt hoe een giraf bij de bovenste blaadjes van de boom kan komen en wie er verstopt zit tussen de bladeren.

Het aantrekkelijke van het boek is dat niet alleen de kleine dieren op ware grootte worden getoond, maar ook de grote dieren. Zo worden de kleine welpjes van de leeuw afgezet tegen de enorme kop van een volwassen exemplaar. De hoofden van een giraf en een kaaiman blijken verrassend groot en het hoogtepunt van het boek is de kop van de olifant mét slurf. Om dit zichtbaar te maken moeten bladzijden worden uitgevouwen.

Het boek is opgebouwd rond vragen en feiten: ´Raad eens wie zich achter deze eieren heeft verstop?´ ´Zie hier de poot van het grootste levende dier op aarde´.
De vragen worden ook beantwoord. Soms door de afbeelding, soms in de tekst. Daarbij moet het grote boek omgedraaid worden om het antwoord te kunnen lezen.

Het is niet eenvoudig de doelgroep voor dit boek aan te wijzen. Het thema groot/klein en de speelse vormgeving zijn geschikt voor peuters en kleuters, maar de gegeven informatie en de vragen spelen meer in op oudere kinderen.

Mini en Maxi is een verassend en origineel dierenboek.

Mini en Maxi
 
Lannoo, 2011     € 14,99