Lijst Home‎ > ‎

Minipiet naar de pietenschool - Guy Daniëls

Geplaatst 11 nov. 2015 02:29 door susan *   [ 11 nov. 2015 02:29 bijgewerkt ]

Minipiet naar de pietenschool
van de Vlaamse Guy Daniëls is geen verrassend verhaal, een Pietje die het vak moet leren is een regelmatig terugkerend thema in sinterklaasboeken. Deze keer is het Seppe die in de zomer een uitnodiging van Sinterklaas ontvangt om naar de Pietenopleiding in Spanje te komen.
In Spanje wordt hij hartelijk ontvangen op het kasteel van Sinterklaas. Enthousiast begint Seppe aan zijn opleiding die twee weken zal duren. Maar eerst moet hij nog´een mooie pietenkleur krijgen´. Seppe gaat een paar keer door de oefenschoorsteen en dan is hij ´zo zwart als roet´ en een echte Minipiet. Seppe krijgt onder andere les in noklopen, pepernootstrooikunde, schoorsteenglijden, het aan- en uitzetten van alarminstallaties en fluisterstappen.
Na twee weken is hij klaar voor het pietenexamen. Voor de veren op zijn pietenmuts moet Seppe een speciale pietenverentest doen: iets uitvinden wat het leven van Sinterklaas en de Pieten makkelijker maakt. Seppe vindt het een moeilijke opdracht.

Minipiet naar de pietenschool is een vervolg op het prentenboek Minipiet dat vorig jaar verscheen. In dat verhaal helpt Seppe de hoofdpiet die klem zit in de schoorsteen. Als dank benoemt Sinterklaas hem officieel tot Minipiet.
De blonde Seppe heeft er midden in de zomer al zin in om als Piet aan de slag te gaan, hij heeft zijn pietenmuts (met een pauwenveer) al op. Als hij in Spanje aankomt heeft hij ook oorringen ingedaan, zodat hij na zijn glijpartij door de schoorsteen er als een traditionele Zwarte Piet uitziet.
Het is leuk dat er in het boek wat eigentijdse dingen zijn verwerkt, zo moet Seppe oppassen voor de zonnepanelen en heeft Sinterklaas een computer op zijn bureau staan.
Een belangrijk onderdeel van het boek zijn natuurlijk de illustraties. Ina Hallemans maakte kleurrijke tekeningen in een realistische stijl. Er valt veel op te zien. Niet alleen is goed te volgen wat Seppe allemaal meemaakt, er valt ook veel te ontdekken. Zo hebben de Zwarte Pieten het druk met allerlei bezigheden rond het kasteel en zien we in het klaslokaal interessant lesmateriaal.

Minipiet naar de pietenschool
Guy Daniëls (tekst) en Ina Hallemans (illustraties) 

Clavis, 2015     € 14,95