Lijst Home‎ > ‎

Mister Orange - Truus Matti

Geplaatst 5 aug. 2012 05:06 door susan *   [ 5 aug. 2012 05:20 bijgewerkt ]

Wie aan Pieter Mondriaan denkt, denkt niet direct aan de kleur oranje. De schilder (1872-1944) is immers vooral bekend door het gebruik van de primaire kleuren. Toch noemt de hoofdpersoon van het verhaal, Linus, de schilder ´Mister Orange´ omdat hij wekelijks bij hem een kistje sinaasappels aflevert. Bij deze wekelijkse overdracht leert Linus de schilder, zijn ideeën en zijn werk steeds beter kennen en begrijpen.
Het verhaal over de New Yorkse Linus, zoon van een groenteboer die met zijn gezin moet ploeteren om de eindjes aan elkaar te knopen, is de kapstok die schrijfster Truus Matti gebruikt om over de laatste maanden van het leven van Mondriaan te kunnen schrijven. De schilder werkt dan aan het schilderij Victory Boogie Woogie dat nu als topstuk in het Haags Gemeentemuseum hangt.

Het boek Mister Orange is voortgekomen uit een samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum in Den Haag ter gelegenheid van een Mondriaantentoonstelling. De gesprekken tussen Linus en Mondriaan over kunst en de gedachten van Linus over dit alles zijn dus onvermijdelijk. Dat levert nogal eens gekunstelde gesprekken en overpeinzingen op en deze zijn niet de sterkste kant van het boek. Die sterke kant zit in de beschrijving van het dagelijkse leven van Linus en zijn familie: hoe je vrij over straat kunt rennen als eindelijk je schoenen eens passen, over de armoede die zo vanzelfsprekend is dat Linus er niet over nadenkt, over de gemengde gevoelens die het oproept als jouw grote broer naar Europa vertrekt om te vechten tegen de Nazi´s en de hoop dat stripheld Superman werkelijk in staat is om mensen te beschermen. Truus Matti schrijft prachtig over vriendschap en over de kracht van fantasie.

Mister Orange is een goed geschreven boek, dat waarschijnlijk beter tot zijn recht was gekomen als het niet in een stramien geperst had moeten worden. De Griffeljury vond het echter goed genoeg en kende het boek een Zilveren Griffel toe, een mooi vervolg op de eerder toegekende Vlag en Wimpel voor het debuut van Truus Matti (Vertrektijd uit 2007).

Mister Orange
Truus Matti
 

Leopold, 2011     € 14,95