Lijst Home‎ > ‎

Mmm...een taart! - Susanne Strasser

Geplaatst 26 feb. 2016 04:07 door susan *   [ 26 feb. 2016 04:07 bijgewerkt ]

Op de kaft van het lange kartonnen boek zien we een huis. Boven in het huis is een raam. Het raam staat open en erachter staat een smakelijke taart. Buiten het huis kijkt een beer naar boven. De boodschap is duidelijk: dit boek gaat over een beer die trek in taart heeft.
Maar de taart is helemaal boven en de beer is helemaal beneden. Dan komt er een varken, en die springt boven op de beer. Op het plaatje kunnen we zien dat de taart nog lang niet binnen bereik is. Gelukkig komt er weer een dier aan, een hond deze keer en hij heeft ook trek in taart. Zo ontstaat er een stapelverhaal (en dat kunnen we hier letterlijk nemen): ´komt de haas´, ´komt de kip´, ´komt de kikker´en als laatste ´komt het kind´. Dat kind lijkt roet in het eten te gooien, want net als de dieren in de buurt van de taart komen verschijnt zij achter het raam en ´rats!´ ze pakt de taart weg. Gelukkig loop het toch goed af.

Het taalgebruik in Mmm...een taart! is puntig. Er staat bijvoorbeeld ´Komt het varken. En oink! Springt op de beer.´ of ´Deur open. Taart voor allemaal!´ Hoewel het taalgebruik grammaticaal niet fout is en het verhaal prima is te volgen in combinatie met de illustraties, is deze tekst met zijn vele weglatingen niet erg taalverrijkend. De voorlezer kan overigens eenvoudig de zinnen aanvullen als hij dat wenselijk vindt.
Aan de andere kant biedt de tekst veel mogelijkheden om als voorlezer uit te pakken en de klim naar de taart te verlevendigen, bijvoorbeeld om duidelijk de geluiden ten gehore te brengen die al klimmend gemaakt worden: van het ´huppel de hup´ van de hazensprong tot het ´plitsj 
platsj!´van de kikkersprong.
De illustraties van Susanne Strasser zijn een feestje. Haar werk verschijnt over de hele wereld en is meermaals bekroond. Omdat het boek lang en smal is laat het goed zien hoe ver de dieren van de begeerlijke taart zijn gescheiden. Strasser stapelt de dieren niet zomaar op elkaar, de dieren proberen de toren zo hoog mogelijk te krijgen door op allerlei manieren op elkaar te gaan staan. Daarbij laten de gezichtsuitdrukkingen duidelijk zien wat er in ze omgaat. We zien hoop, twijfel, blijdschap en meermaals is de inspanning van de gezichten af te lezen.

Mmm...een taart! is een heerlijk peuterboek met een eenvoudig verhaal dat goed is uitgewerkt.

Mmm...een taart!
Susanne Strasser (vertaald door Berd Ruttenberg) 

Hoogland & Van Klaveren 2016     € 11,50