Lijst Home‎ > ‎

Mol en de zonsopgang

Geplaatst 10 apr. 2011 04:15 door susan *
Het is vroeg in de morgen als Muis het huis van Mol passeert. Muis is op weg naar het meer om daar de zon te zien opkomen. Mol vraagt of hij mee mag want ´Mol had de zonsopgang nog nooit gezien´. Hand in hand lopen de dieren naar het meer waar ook enkele andere dieren zitten te wachten. ´Wie zijn er allemaal?´ vraagt Mol. Konijn, Eekhoorn en Mus zitten ook klaar om de zon te zien opkomen.
Als de zon dan komt beschrijven de dieren wat ze zien´overal is gloeiend hete, glinsterende zonneschijn´ of ´nu zijn de wolken net bolletje frambozenijs´. Mol geniet met volle teugen en hij ziet het helemaal voor zich. De blinde mol wist niet dat het zó mooi was.

Gedurende het verhaal wordt langzaam duidelijk dat Mol blind is, al zijn de aanwijzingen er al vanaf het begin, bijvoorbeeld het hand in hand lopen van Muis en Mol en het benoemen van de aanwezige dieren die toch duidelijk zichtbaar zijn.
De kern van het boek is de omschrijving van de zonsopgang voor Mol die er vervolgens zijn beleving tegenover zet. De niet blinde lezer kan op de illustraties zien hoe raak de omschrijvingen zijn en zich erover verbazen hoe die kijkervaring door Mol wordt omgezet in zijn eigen ervaring: ´Daar komt de zon al!´ zei Muis ´Ik kan het topje van zijn hoofd zien´. Het lijkt wel de zachte dooier van een gebakken ei.´Net als het eitje bij mijn ontbijt dacht Mol.´
(..) ´Nu breekt hij open!´Overal is gloeiend hete, glinsterende zonneschijn´. ´Dat gebeurde ook bij mijn ei!´zei Mol.


De illustraties zijn gemaakt in warme tinten in een realistische stijl. De dieren zijn levensecht getekend, alleen Mol heeft een jasje aan. In een gemengde techniek wordt zowel gedetailleerd getekend, als ruim baan gegeven aan het kleurgebruik als er met aquareltechnieken wordt gewerkt. Op de illustraties wordt het van schemerig steeds lichter en de illustraties die de beschrijvingen van de zonsopgang ondersteunen zijn prachtig. Zo ontstaat er een mooi samenspel van woord en beeld.

In Engeland is dit boek gelijktijdig uitgebracht met een speciale uitgave waarin je de illustraties kan voelen samen met een cd waarop het verhaal wordt voorgelezen. Dit gelijktijdig uitbrengen werd, afgaand op de reacties op het internet, erg gewaardeerd door de slechtziende en blinde kinderen. Eindelijk hoefden zij niet maanden te wachten tot een boek voor hen toegankelijk werd gemaakt.
In Nederland moeten we het vooralsnog alleen met het prentenboek doen, een bijzonder prentenboek omdat zien en niet zien (of slecht zien) gecombineerd wordt met de spectaculaire kleurenshow van een zonsopgang.

Mol en de zonsopgang
Jeanne Willis (tekst) en Sarah Fox-Davies (ill)
 
Lemniscaat, 2011 € 12,95