Lijst Home‎ > ‎

Mooi boek - Joke van Leeuwen

Geplaatst 6 mrt. 2015 02:54 door susan *   [ 6 mrt. 2015 02:54 bijgewerkt ]

Joke van Leeuwen behoeft nauwelijks introductie. Ze maakt al jarenlang boeken voor alle leeftijden en die boeken worden vaak bekroond. Haar nieuwe boek, Mooi boek, is geschreven voor kinderen die net hebben leren lezen,´maar ook voor iedereen die van taal en letters houdt´. Het is een kijk- en leesboek, want zoals we van Van Leeuwen gewend zijn speelt zij graag met woord én beeld.

Mooi boek bestaat uit diverse elementen: (beeld)gedichten, raadsels, strips, korte dierenverhalen en originele ABC´s. In de gedichten draait het de ene keer om de woorden (´ik lig/ik ben ziek/ik weet niet meer wat ik zeg//ik zeg rif ref bief/rup rup sal me pat nie pig//uk lug/ek ben zek/oek wit nut mkor woet ek zug//´) en de andere keer draait het om het beeld, bijvoorbeeld in het aanstormende gedicht Ga weg dat letterlijk op de lezer afkomt. In het stripverhaal Een mooi woord laat Van Leeuwen het gekibbel van een aantal letters zien die met elkaar´een mooi woord´ willen vormen.
Speels zijn de ABC´s die regelmatig in het boek opduiken; er is een Lenig ABC waarin turners met hun lichamen de letters vormen, een Monstertjes-ABC, een Zie-die-ABC en een Toevallig ABC waar gewone voorwerpen zijn gefotografeerd die toevallig een letter vormen. Van Leeuwen maakte ook een ABC in de trant van het klassieke rijmpje ´A is een aapje´; dat wordt bij Van Leeuwen ´A is een appel. Er zit een steeltje aan. B is van boeken waarin verhalen staan´, waarbij de illustraties verrassend origineel zijn, zo steken de verhalen bijvoorbeeld zichtbaar uit het boek.
De korte verhalen, die niet in het keurslijf van een aviniveau zijn geperst maar goed te lezen zijn voor beginnende lezers, gaan over dieren die iets willen. Nijlpaard wil dansen op het feest, ezel wil nee kunnen zeggen, wolf wil een schaap zijn, kalfje wil naar de lucht kijken, hond wil op twee poten lopen en slak wil iets meemaken. Het zijn korte verhalen met een licht filosofisch tintje en met een goede afloop. De illustraties erbij zijn verrukkelijk, de afgebeelde dieren sluit je direct in je hart.
Terugkerend onderdeel is de strip over Vurkie en Lepeltje waarin een lepel en een vork korte gesprekjes voeren waarbij het vaak draait om een onverwachte vraag:`Waarom heet de zon ZON en niet FLOMP?’, ‘Hoe gaat het met je hersens?’, of ‘Had jij mij willen zijn?’.

Mooi boek een echte Joke van Leeuwen: verrassend, speels, uitdagend en afwissend.

Mooi boek
Joke van Leeuwen


Querido, 2015     € 14,99

Andere boeken van Joke van leeuwen op kinderboekenpraatjes:
Maar ik ben Frederik, zei Frederik