Lijst Home‎ > ‎

Mooie voorleesverhalen - Freddie Langeler

Geplaatst 26 mei 2014 02:46 door susan *   [ 26 mei 2014 02:47 bijgewerkt ]

Uitgeverij Kluitman bestaat 150 jaar en dat is een goede aanleiding om een nieuwe uitgave van een aantal klassieke prentenboeken van Freddie Langeler uit te brengen. Langeler (1899 – 1948) was in de jaren dertig van de vorige eeuw een geliefd en gewaardeerd illustratrice. Ze volgde geen tekenopleiding en leerde zichzelf het vak. Wellicht werd ze daarin ondersteund door haar man, illustrator Eelco ten Harmsen. Samen met hem, en hun dochter, maakte ze onder andere de bekende serie reclameboekjes over Flipje van Tiel. Langeler was een tijdgenoot van Rie Cramer en Nans van Leeuwen, illustratrices die net als Langeler bekend stonden om hun lieve plaatjes die met hun huiselijke knusheid ´dicht bij het kind bleven´.

In Mooie voorleesverhalen zijn drie prentenboeken zijn opgenomen: De Wortelkindertjes (1926), Jantje in Bloembollenland (1931) en Het Zomerfeest (in 1929 uitgebracht onder de titel Naar Babbertjesland). De oorspronkelijke tekst van Langeler is vervangen door een tekst van Annemarie Dragt. Ook haar tekst is op rijm, al loopt het niet overal even soepel, en wijkt qua inhoud nauwelijks af van de oorspronkelijke tekst.
De Wortelkindertjes is een bewerking van een populair boek dat geschreven werd door de Duitse non Sibylle von Olfers. Het is in Nederland in verschillende bewerkingen uitgebracht en nog altijd in twee versies te koop. Het verhaal gaat over Moeder Aarde die de wortelkindertjes wakker maakt en hen aan het werk zet. Ze maken nieuwe jurkjes en ze poetsen de torren en kevertjes op. Als de lentezon schijnt gaan ze in een lange stoet naar buiten. Na een zomertijd vol plezier keren ze als het koud wordt terug naar Moeder Aarde die hen hartelijk ontvangt. Het is tijd om weer te gaan slapen.
Langeler voegt in haar illustraties een aantal dingen toe die in de oorspronkelijk Duitse uitgave niet voorkomen. Bij haar is Moeder Aarde niet een oud gebogen vrouwtje, maar een dame met een opvallende 18e eeuwse hoed en de kindertjes zijn duidelijker herkenbaar als jongens of meisjes. Het kleurgebruik op de illustraties is prachtig, evenals de details. De insecten en de bloemen zijn levensecht getekend.
In het tweede verhaal ziet Jantje een sneeuwklokje boven de sneeuw uitsteken. Als hij ´s avonds in bed ligt komt een sneeuwklokmeisje hem ophalen om mee te gaan naar Bloembollenland. Samen met zijn knuffels stapt Jantje in de trein. In Bloembollenland bezoekt hij het de hyacinten, de narcissen en de tulpen. Als hij de volgende ochtend wakker wordt denkt hij alles gedroomd te hebben, maar zijn bed ligt vol bloemen. Hij geeft de bloemen aan zijn moeder. Ook dit verhaal is kleurig geïllustreerd, maar minder verfijnd als in het eerste verhaal.
In het laatste verhaal vallen Bart en zijn zusje Jasmijn in slaap (in een eerdere versie heette het meisje Willemijn). Een pratend konijn komt ze halen om mee te gaan naar het grote Zomerfeest. In een koets, getrokken door muizen, reizen ze naar de stadspoort. Op het feest is van alles te doen en als ze dorst krijgen drinken ze limonade die rechtstreeks uit een reuzecitroen wordt getapt. De honger wordt gestild met oliebollen. Als de zon ondergaat rennen de kinderen terug:´Tot ziens, kinderen´, zegt het konijn./ ´Slaap lekker en droom vannacht maar fijn/van de kermis waar je bent geweest,/ en van het grote Zomerfeest!``
Ook de illustraties bij dit verhaal staan bol met knusse tafereeltjes: broer en zus zitten in een nostalgische draaimolen, staan bij de oliebollenkraam en drinken nog wat op een terras onder een paddenstoel (natuurlijk een rode paddenstoel met witte stippen). De illustraties zijn, net als in het eerste verhaal, prachtig van kleur.

Het is fijn om na een groot aantal goedkope en lelijke herdrukken eindelijk weer een voorleesboek in handen te hebben waarin het werk van Langeler goed tot zijn recht komt.
De verhaaltjes zijn zoet en roepen een nostalgische wereld op. Een wereld waar ook een hedendaagse kleuter best een tijdje wil verblijven.

Mooie voorleesverhalen
Freddie Langeler (ill) en Annemarie Dragt (tekst)
 

Kluitman, 2014     €12,95