Lijst Home‎ > ‎

Moordaap - Jakob Wegelius

Geplaatst 24 feb. 2016 03:06 door susan *   [ 24 feb. 2016 03:11 bijgewerkt ]

De Zweedse schrijver en illustrator Jakob Wegelius maakte twee heel verschillende boeken over Sally Jones, een gorilla. Het eerste boek, De legende van Sally Jones kwam vorig jaar in Nederland uit bij uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Het is een niet erg dik boek en wordt door de maker zelf omschreven als ´grahic novel´. Wegelius vertelt in dit boek de geschiedenis van Sally Jones in sfeervolle gekleurde illustraties, aangevuld met tekst. Sally Jones wordt als jonge aap uit de jungle meegenomen en belandt in Istanbul. Ze heeft daar verschillende eigenaren en haar leven kent veel moeilijke momenten. Uiteindelijk raakt ze bevriend met de Finse zeeman Koskela. Samen kopen ze een stoomboot; Koskela wordt
´de chief´ en Sally Jones zwaait de scepter in de machinekamer.
Sally Jones en Koskela keren terug in een tweede boek, Moordaap, dat dit jaar bij uitgeverij Clavis uitkwam. Het is een heel ander soort boek. Deze keer geen grahic novel die zich snel laat lezen, maar een dikke pil van ruim 500 pagina´s waarin de tekst de hoofdrol speelt. Wel heeft Wegelius het boek rijkelijk geïllustreerd met zwart-wit illustraties. Beide boeken over Sally Jones kregen in Zweden belangrijke kinderboekenprijzen

Het verhaal uit het eerste boek wordt in Moordaap weer opgepakt. Het is een paar jaar later en Sally Jones en Koskela liggen met hun boot in de haven van Lissabon wachtend op vracht. Het tweetal brengt veel tijd door in de wijk Alfama. 
Op een dag worden ze ingehuurd voor een duistere klus en de reis loopt niet goed af: het schip zink. Als Koskela enkele dagen later de opdrachtgever Morro ziet lopen gaat hij achter de man aan om verhaal te halen. Het komt tot een handgemeen waarbij Morro in het water valt en verdwijnt. Koskela wordt beschuldigd van moord. Ook zijn aap vindt men verdacht, die´moordaap´ kan maar beter ook opgesloten worden. Met name inspecteur Garretta maakt veel werk van de zaak. 
Sally Jones vlucht en vindt uiteindelijk onderdak bij fadozangeres Ana. De aap vindt daar een warm thuis en raakt ook bevriend met instrumentenmaker Firardo die haar het vak leert. 
Koskela´s zaak lijkt hopeloos tot Sally Jones aanwijzingen vindt dat Morro nog in leven is en in India woont. Sally Jones reist af naar India, maar komt door verraad terecht in de hofhouding van een schatrijke maharadja. 
Na veel avonturen keert de aap terug naar Lissabon en heeft zij goede hoop dat Morro daar binnenkort zal opduiken en de onschuld van haar vriend Koskela zal aantonen. Maar inspecteur Garretta krijgt lucht van de zaak en hij lijkt absoluut niet geïnteresseerd in de waarheid. 

Moordaap is het verhaal van Sally Jones. Zij is de verteller en dat bepaalt de stijl waarin het boek geschreven is. Ze vertelt uitgebreid over de gebeurtenissen en de gevoelens die deze oproepen:

      ´ “Er wordt naar je gezocht”, zei senhor Baptista. “ Veel mensen denken...nou ja, dat je             gevaarlijk bent. Als zij je te pakken krijgen, loopt het slecht met je af. Heel slecht. En             hier kun je niet blijven.” (...) Ik verroerde me niet. Het was alsof alle lucht uit mijn lijf             was geslagen. Senhor Baptista was mijn laatste hoop.´ 

Het verhaal is sfeervol en zeker niet saai. Gebeurtenissen volgen elkaar snel op en binnen het raamwerk van het grote verhaal worden tal van kleinere avonturen beschreven zoals het bezoek van een wereldberoemde muzikant aan de instrumentenmaker, of de avonturen van Sally Jones als kameradjudant van de schatrijke maharadja. Het verhaal is ook sfeervol. Het speelt begin twintigste eeuw in de tijd dat gaslampen de stad verlichten, stoomschepen wereldzeeën bevaren en vliegtuigen nog een noviteit zijn.
Ook de illustraties bepalen de sfeer van het boek. Op de schutbladen staan prachtige kaarten waarop de reizen van de aap te volgen zijn. Het boek opent met het voorstellen van de personages, niet met woorden, maar in zeventien getekende portretten.


Moordaap is een fijn sfeervol leesavontuur dat je meevoert naar spannende en onbekende werelden.

Moordaap
Jakob Wegelius 

Clavis, 2016     € 24,95