Lijst Home‎ > ‎

Morgen toen de oorlog begon

Geplaatst 2 jun. 2011 03:27 door susan *
Tussen 1993 en 1997 schreef de Australische schrijver John Marsden zijn zevendelige Tomorrow-serie, een van de populairste jeugdboeken in Australië.
Ook in Nederland werd de serie uitgegeven, onder andere in twee hele dikke pillen waarin de zeven delen zijn samengebracht. Die dikke pillen staan al enige tijd in mijn boekenkast op het plankje ´toch eens lezen´ en ze zijn er nu eindelijk vanaf gekomen. De aanleiding is een nieuwe uitgave van de serie, de filmeditie. De eerste drie boeken zijn nu als paperback te koop en het eerste deel is voor een spotprijsje te verkrijgen. Of de film al in de bioscoop is, nog moet komen of al is geweest heb ik niet kunnen achterhalen.

Het eerste boek, Morgen toen de oorlog begon, laat de vijftienjarige Ellen aan het woord. Ellen neemt de lezer mee naar het onschuldige begin van een bizar verhaal: een weekend kamperen in de Australische outback. Zeven jongeren vinden een geweldige verborgen plek en vermaken zich daar uitstekend. Maar als ze weer naar huis gaan blijkt alles veranderd, iedereen is weg, dieren zijn aan hun lot overgelaten, huizen zijn verwoest, ouders, broers en zussen zijn verdwenen. Wat is er aan de hand?
De zeven komen er al snel achter dat de inwoners van het dorp zijn samengedreven in het centrum door militairen die hun land hebben bezet. Wie de bezetters zijn wordt niet duidelijk, wel wordt duidelijk dat de zeven uit handen van die vijand moeten blijven. Zij zoeken hun toevlucht in de outback. Maar alleen verschuilen ligt niet in de aard van jongeren en al snel laten ze hun gedachten gaan over mogelijke verzetsdaden.

Marsden plaatst zijn hoofdpersonen is een extreme situatie en creëert zo ruimte om in deze hogedrukpan heftige emoties en gebeurtenissen te beschrijven. Het verhaal is spannend, ook de lezer krijgt een fragmentarisch beeld wat er aan de hand is en denkt als vanzelf mee hoe de hoofdpersonen hun problemen moeten aanpakken.
Naast de actie beschrijft Marsden ook uitgebreid de onderlinge relaties: verliefdheden, vriendschap en ergernissen. Emoties worden geloofwaardig en indringend beschreven.

Het eerste deel heb ik met plezier gelezen en ik ben zeker van plan de verdere avonturen van Ellen en haar vrienden te volgen. Ik kan trouwens voorlopig voort, want Marsden schreef inmiddels nog drie boeken over hoe het Ellen vergaat ´morgen toen de oorlog over was´.

Als ik de eerste omnibus uit heb kom ik op de serie terug om de vraag te beantwoorden of Marsden de spanning weet vast te houden.


Morgen toen de oorlog begon
John Marsden
 
Gottmer, 2011     €5,00 (filmeditie)