Lijst Home‎ > ‎

Morgen was het feest- Toon Tellegen

Geplaatst 23 aug. 2014 03:35 door susan *   [ 23 aug. 2014 03:37 bijgewerkt ]

Net als vorig jaar is er een boek van Toon Tellegen bij de kerntitels voor de Kinderboekenweek opgenomen. Er is gekozen voor Morgen was het feest, dat de avonturen van de eekhoorn en zijn vrienden door de vier seizoenen beschrijft. Wellicht was het boek De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren passender geweest omdat hier uitsluitend verhalen rond het thema feest in staan.
Morgen was het feest begint in de winter en beschrijft hoe de dieren op de lente wachten. Als de lente er dan eindelijk is barst de grote schoonmaak los:´De spin liet de draden van zijn web glinsteren, de schildpad schuierde met een soort ragebol het schild op zijn rug en de egel nam met een vochtige doek zijn stekels af.´ In de zomer draait het om vakantiebelevenissen: de mol en de aardworm gaan zweven op een wolk, de olifant gaat zeilen, de krekel roetsjt een berg af, de egel gaat zwerven en de kameel is afgereisd naar de Zuidpool want hij wil in zijn vakantie
´verkleumen´. In de herfst komt dan eindelijk het feestthema aan de orde als de dieren zich voorbereiden op een knalfeest. Er worden lekkere dingen klaargemaakt en slingers opgehangen. De egel heeft eigenlijk geen zin om naar het feest te gaan maar hij weet niet goed hoe hij eronderuit kan komen en de tor neemt zich voor om voor één keer vrolijk te zijn.

Toon Tellegen heeft een stijl die zich met niemand laat vergelijken. Hij roept verrassende vragen op en geeft zijn verhalen absurde wendingen die hij als normaal presenteert: alles is mogelijk. Er lijkt vaak een diepere laag onder de verhalen te zitten, al is deze niet altijd makkelijk te doorgronden. Neem bijvoorbeeld het verhaal van de slak en zijn angst teveel visite te krijgen. Daarom bouwt hij tien extra verdiepingen op zijn slakkenhuis en nodigt hij precies tien dieren uit. Alle andere dieren stuurt hij voor de zekerheid een brief waarin staat dat hij ze niet heeft uitgenodigd en dat ze ook niet toevallig langs moeten komen. Het feest verloopt perfect. Heeft dit verhaal een moraal? En zo ja, welke is dat dan?

Het boek is geïllustreerd door Ingrid Godon, een illustratrice die goed past bij Tellegen. Net als zijn teksten roept Godons stijl een zekere vervreemding op: verwachtingen worden genegeerd en alles lijkt mogelijk. De meeste dieren die Godon tekent herkennen we wel, maar toch wijken ze op een aantal punten van het gebruikelijke af: de ogen, de oren of de mond zitten bijvoorbeeld op een rare plaats. Haar illustraties hebben net als Tellegens teksten een eigen schoonheid die echter niet iedereen zal aanspreken.

Morgen was het feest
Toon Tellegen & Ingrid Godon 

Querido, 2008     € 14,99