Lijst Home‎ > ‎

Mr Stink - David Walliams

Geplaatst 28 jan. 2013 04:05 door susan *

´Meneer Stink stonk. Zo erg dat ik zelfs zou durven zeggen dat hij ook stinkte, als dat goed  Nederlands zou zijn. Hij was de stinkendst stinkende stinkerd ooit.´ 


Twaalfjarige Chloe vindt dat Meneer Stink, de zwerver die altijd op hetzelfde bankje in de stad zit, er maar´allenig´ uitzien. Dat maakt haar verdrietig en op een dag spreekt ze hem aan. Chloe vraagt of Mr Stink bij haar in het schuurtje wil komen wonen, maar haar familie mag daar niets van weten, zeker haar moeder niet. Chloe´s moeder is een keurige vrouw die werkt aan haar politieke carrière en de boer op gaat met een verkiezingsprogramma vol schrikbarende plannen, zoals het verplicht inleveren van tatoeages en verbanning van alle mensen die in het openbaar stinken.
Op een ochtend moet de familie, in het kader van de verkiezingspropaganda, aantreden voor een chique ontbijt om indruk te maken op een journalist. Als Mr Stink tijdens dit ontbijt het huis binnen stapt neemt de verkiezingsstrijd een verrassende wending. 

David Walliams, geboren in 1971 onder de naam Williams, is bekend van de tv-serie Little Britain. In 2008 verscheen zijn eerste kinderboek dat ook in Nederland werd uitgebracht: De jongen in een jurk (Gottmer, 2009).
De stijl van Walliams wordt vaak met die van Roald Dahl vergeleken, een vergelijking die deels klopt. Het originele basisidee en de humorvolle uitwerking daarvan doen zeker aan Dahl denken. Maar in de boeken van Roald Dahl zijn de personages meestal goed of slecht en veel van Dahls humor drijft op hilarische beschrijvingen van slechte daden en de uiteindelijke onbarmhartige afrekening met de slechteriken. Ook Walliams mag graag bepaalde aspecten van zijn personages uitvergroten, zoals de vreselijke stank die Mr Stink verspreid. Maar in dit boek wordt niet keihard afgerekend met de koude moeder en de gemene zuster. Mr Stink weet ze juist menselijker te maken en hij brengt Chloe en haar moeder nader tot elkaar. 
De auteur dwaalt soms even af van de verhaallijn om de lezer iets uit te leggen, bijvoorbeeld hoe handig konijnenkeutels kunnen zijn. Walliams neemt zelfs letterlijk de ruimte als het verhaal dat vraagt; er zijn schema´s en tabellen om de lezer de ernst van iets duidelijk te maken en als Mr Stink een belangrijke langgerekte boer laat dan zijn daar twee bladzijden voor nodig. 
Walliams laat zijn lezers vaak even in de lach schieten door zijn goed geplaatste grapjes, bijvoorbeeld als hij Mr Stink laat zeggen ´Ik hou niet van het woord zwerver. Dat doet me denken aan iemand die stinkt´. Roger Vanbrabant heeft de tekst kundig vertaald en is er in geslaagd de lichte toon van de oorspronkelijke tekst vast te houden. 

Het verhaal is geïllustreerd door Quentin Blake, die sinds januari 2013 als Sir Quentin Blake door het leven gaat. Hij illustreerde meer dan 300 boeken, waaronder de boeken van Roald Dahl. In zijn herkenbare losse stijl zet hij de hoofdpersonen op papier en ook de stank laat hij groots over de pagina´s walmen.

Mr Stink
David Walliams 


Clavis, 2012     €17,95