Lijst Home‎ > ‎

Munkel Trog - Janet Foxley

Geplaatst 26 okt. 2012 02:36 door susan *   [ 26 okt. 2012 02:38 bijgewerkt ]

Munkel Trog is een reus. Nou ja, een reus, hij is wel erg klein voor zijn leeftijd. De meeste reuzen zijn volgroeid als ze tien jaar zijn en klaar voor hun reuzenexamen. Munkel is eigenlijk te klein om een reus te zijn. Op school hoort hij er niet echt bij. Hij wordt gepest en spijbelt vaak. Hij weet zeker dat hij het aanstaande examen niet gaat halen. 
Door omstandigheden weet Munkel zijn kennis over draken en Krielen op te vijzelen. Vooral over de Krielwereld komt hij veel aan de weet. De kennis over Krielen blijkt nogal verouderd sinds de reuzen ze niet meer eten en zich voor de Krielen met hun ´moordstokken´ hebben verstopt in de Bulderberg. Die kennis komt goed van pas als de koning een Kriel voor zijn verjaardag krijgt. 

Munkel Trog is het debuut van de Engelse schijfster Janet Foxley. Een debuut dat verschillende prijzen kreeg. Het boek verschijnt inmiddels in twintig landen. Het verhaal heeft een leuk uitgangspunt: het schetst het verborgen leven van de reuzen waarin de sympathieke ´mislukte´ reus Munkel het moet zien te redden. Foxley speelt daarbij met een aantal cliché´s over reuzen. Het wordt al snel duidelijk dat een beetje reus niet erg slim is en in onze ogen houden de reuzen er ook een vreemd schoonheidsideaal op na. Ma Trog wordt als een knappe reuzin beschreven´met een stel fijne borstelige wratten´ en ook Munkel is ´best knap´ met zijn prachtige grijze huid met hier en daar een harige wrat, ruige wenkbrauwen, uitpuilende ogen en scheve gele tanden. De reuzen leven verborgen in een berg waar ze draken houden en een Koninklijk Museum hebben waar jonge reuzen meer kunnen leren over mensen die ze ´Krielen´ noemen. Als Munkel er achter komt dat de Krielen heel anders zijn dan hij op school heeft geleerd staat hij voor de taak daar zijn medereuzen van te overtuigen. 

De gekleurde illustraties van Georgien Overwater passen goed bij de het verhaal. De reuzen zijn in al hun schoonheid te zien, bijvoorbeeld de vader van Munkel die aan het werk is tussen de draken waarbij je de walm van de drakenpis bijna kunt ruiken. Koning Holbol de dertiende staat in vol ornaat afgebeeld en lijkt wel wat op Hendrik de achtste. Als de Krielen in paniek raken en de bladzijden af lijken te rennen doet Overwaters stijl aan Quentin Blake denken.

Munkel Trog is een fijn boek met een origineel, grappig en spannend verhaal. Dat geldt ook voor de illustraties die eveneens origineel en grappig zijn. Ze laten de emoties van reuzen, Krielen en draken overtuigend zien. De uitstekende vertaling van Karin Breuker maakt het af.

De filmrechten van Munkel Trog zijn inmiddels verkocht en in Engeland is het tweede Munkelboek al uit waarin Munkel te maken krijgt met een vliegende ezel.

Munkel Trog
Janet Foxley (tekst) en Georgien Overwater (ill) 

Lemniscaat, 2012      € 14,95