Lijst Home‎ > ‎

Naked - Kevin Brooks

Geplaatst 6 jun. 2013 03:12 door susan *

Naked
is alweer het tiende boek van Kevin Brooks dat in Nederland uitkomt. Deze keer neemt hij de lezer mee naar de zomer van 1976, naar Londen, waar een nieuwe muziekcultuur opkomt: punk. De verteller van het verhaal is de vijfendertig jarige Lili die terugkijkt op deze periode. 

In 1976 is Lili zestien. Ze zit op een vooruitstrevende particuliere school in de chique Londense wijk Hampstead. Daar ontmoet ze Curtis: cool, hip en totaal anders. Hij vraagt haar bassist te worden in zijn nieuwe band Naked. De punk scene staat nog in de kinderschoenen en Naked loopt voorop. Zeker als William Bonney, een rustige getalenteerde muzikant, zich bij de groep voegt. Curtis weet wat hij wil: roem, succes, geld en sterrenstatus. Ondanks zijn toenemende drugsgebruik lijkt alles te lukken. Lili is vooral nieuwsgierig naar het verhaal van William. Hij blijkt op de vlucht voor de Noord-Ierse IRA. 

Brooks laat Lili haar verhaal chronologisch vertellen met enkele vooruitwijzingen:´Naar later bleek had hij daarmee ongelijk´. Hoewel het verhaal is geschreven in de eerste persoon, zijn er ook lange passages in de derde en zelfs in de tweede persoon. Brooks voert daarnaast veel dialogen op. Deze variatie in stijlen leest prettig weg en geeft Brooks alle mogelijkheden het verhaal aan alle kanten te belichten. Hij beschrijft feitelijkheden, bijvoorbeeld over de punk scene, laat onderhuidse gevoelens gieren in zijn dialogen en verwoordt hoe Lili tegen dit alles aankijkt.
Brooks heeft een interessante periode gekozen voor dit verhaal. Veel gebeurtenissen die worden aangehaald hebben daadwerkelijk plaats gevonden. De band Naked heeft Brooks echter verzonnen. De muziek van de band, die uitgebreid wordt beschreven, bestaat wel. Brooks is zelf bandlid en verwerkte een deel van zijn repertoire in het boek. Ook schreef hij nieuwe songteksten om het verhaal kracht bij te zetten. Naast het wel en wee van de band speelt het Noord-Ierse conflict een belangrijke rol in het verhaal. 
Brooks kiest in dit boek opnieuw voor een hoofdpersoon met een moeder die het leven niet aan kan. Het is deze keer een thema te veel. De verhouding tussen Lili en haar moeder krijgt weinig diepgang en voegt aan het geheel niets toe. 
Het verhaal loopt, letterlijk, met een knal af. Het is een onbevredigende afloop. Dat het verdwijnen van een bandlid en een zwangerschap onopgemerkt zouden blijven voor de Engelse roddelpers is onwaarschijnlijk. 

Het is Jenny de Jonge weer gelukt een uitstekende vertaling te maken. Zij weet de jaren zeventig in geloofwaardig taalgebruik te vangen en ze doet recht aan de sfeer en stijl van Brooks werk. 

Naked is niet het beste van Brooks. Laten we zeggen een zeven waar we een dikke acht gewend zijn. Altijd nog ruim voldoende! 

Naked
Kevin Brooks 

De Harmonie, 2013     € 17,90 

Ander boeken van Kevin Brooks op kinderboekenpraatjes:
iBoy 
Dood aan God 
Bedreigd