Lijst Home‎ > ‎

Nederland - Charlotte Dematons

Geplaatst 11 okt. 2012 03:47 door susan *   [ 25 dec. 2012 03:30 bijgewerkt ]

Het Nederland dat Charlotte Dematons presenteert is een´Ik- hou-van-Holland-Nederland´: de mooie oude steden, de Waddeneilanden, de kust, de bollenvelden en de zee. Bladerend door het boek gaat de kijker mee met de seizoenen en de bijbehorende feesten. Binnen dit stramien pakt Dematons groots uit. In de illustraties heeft ze veel elementen van de Nederlandse cultuur verwerkt: de geschiedeniscanon, kinderliedjes, kinderliteratuur, feesten, gewoonten en gebruiken. 

Vanuit een vogelvluchtperspectief wordt de kijker uitgenodigd de gedetailleerde illustraties vele malen te bekijken. En wat is er veel te zien! De platen laten overduidelijk Nederland zien, al is het een Nederland dat niet bestaat. Kenmerkende gebouwen van een stad zijn op de illustraties naast elkaar te zien, ook de Waddeneilanden staan bij elkaar, de dierentuin is een samenstelling van bekende Nederlandse dierentuinen en Kampen en Giethoorn zijn buren geworden. Er is ook geen ´eenheid van tijd´: dinosaurussen staan naast een moderne speeltuin en op het ijs staan 17e eeuwse heren naast een schaatsende oma achter een rollator.
Op iedere pagina varen Sietske en Hielke voorbij in hun bootje De Kameleon, er is op iedere pagina een tuinkabouter te zien en een gele ballon en een reiger en verwijzingen naar Nederlandse kinderliedjes en... Er is zoveel te zien en te ontdekken dat de uitgever een folder heeft bijgesloten om de kijker op weg te helpen. 

Nederland is in veel facetten zichtbaar gemaakt in dit prachtige boek. Het biedt een scala aan mogelijkheden om over het land en zijn cultuur te vertellen. Het nodigt uit om lang in te kijken en te zoeken om ook dat laatste zwarte pietje te ontdekken en toch nog een vergeten kinderliedje te zien. Het Nederland van Dematons is een leuk Nederland.

Nederland
Charlotte Dematons 

Lemniscaat, 2012     € 24,50