Lijst Home‎ > ‎

Neushoorns eten geen pannenkoeken - Anna Kemp

Geplaatst 9 mrt. 2012 01:43 door susan *   [ 9 dec. 2012 07:44 bijgewerkt ]
Maartje heeft ouders die geen woord horen van wat zij zegt. En ze luisteren niet alleen slecht, ze zien ook niet veel. Zelfs een enorm paars nijlpaard dat op een dag zomaar komt binnen wandelen ontgaat ze. Maartje en de lezer zien het nijlpaard natuurlijk wel: hij loopt door het huis, zit op de wc en wordt al snel beste maatjes met Maartje. Het duurt wel even voor Maartjes ouders het verband zien tussen de verdwenen pannenkoeken en hun bijzondere gast en dan komt het helemaal goed. Ze helpen de neushoorn om terug te keren naar zijn familie en voortaan luisteren ze heel goed naar wat Maartje te zeggen heeft.  

Neushoorn eten geen pannenkoeken is het tweede prentenboek van het Britse duo Anna Kemp en Sara Ogilvie dat in Nederland uitkomt. In Honden doen niet aan ballet is het hondje Roef die niet serieus genomen wordt in zijn verlangen ballerina te worden en in dit boek is het Maartje die het maar niet lukt haar ouders de grote paarse neushoorn te laten zien. Dit gegeven wordt kostelijk uitgewerkt, zowel in de tekst als in de illustraties. Ook voor de lezer is het onbegrijpelijk dat Maartjes ouders die enorme neushoorn maar niet zien. De neushoorn eet voor hun neus de laatste pannenkoek op en de bank is helemaal doorgezakt nadat de neushoorn daarop heeft gezeten en nog denken de ouders dat Maartje maar wat verzint.
Illustratrice Sara Ogilvie weet de gelaatsuitdrukkingen goed te treffen: de verbazing als de neushoorn komt binnen wandelen, de toenemende nieuwsgierigheid en het plezier dat Maartje later heeft met de neushoorn is van haar gezicht af te lezen. Ook de stemming van de neushoorn geeft ze duidelijk weer, het is goed te zien dat hij wél naar haar luistert. 

Neushoorns eten geen pannenkoeken is een fijn boek om voor te lezen. Er komt een scala aan gevoelens langs: verwondering, boosheid, verdriet en plezier. Er kan dus veel samen beleefd worden. Het overheersende gevoel bij het lezen van dit prentenboek is toch de lol dat die domme ouders van Maartje die enorme paarse neushoorn maar niet zien. De goede afloop voor zowel de neushoorn als voor Maartje wordt niet zoetsappig, want Anna Kemp heeft het boek een verassend en grappig einde gegeven.  

Neushoorns eten geen pannenkoeken
Anna Kemp (tekst) en Sara Ogilvie (ill)
 
 Lemniscaat, 2011     € 12,95

Dit boek kreeg De Leespluim van augustus 2012