Lijst Home‎ > ‎

Nevermoor - Jessica Townsend

Geplaatst 24 sep. 2018 04:03 door susan *   [ 24 sep. 2018 04:14 bijgewerkt ]

Na de Harry Pottergekte zakte de markt voor magische verhalen wat in, maar nu lijken de tovenaars, heksen en magie weer helemaal terug. Een van de succesvolle magische boeken van deze zomer is Nevermoor van de Australische schrijfster Jessica Townsend. Townsend is duidelijk beïnvloed door Rowlings werk. Ook zij vertelt het verhaal van een (emotioneel) verwaarloosd kind dat wordt meegenomen naar een onbekende magische wereld en net als Harry blijkt ze bijzonder en is het haar lot de strijd aan te binden met het grote kwaad. Townsend liet zich duidelijk inspireren door Rowlings werk, wat ze overigens niet ontkent. Gelukkig schept ze met de vertrouwde elementen een origineel nieuw verhaal.

Het verhaal draait om Morrigan Crow. Ze is een vervloekt kind, geboren voor het ongeluk en gedoemd te sterven rond haar elfde verjaardag. Als de dood onontkoombaar lijkt duikt er een vreemd heerschap op, Jupiter Noord. Hij redt haar net op tijd van de Meute van Rook en Schaduw en hij neemt Morrigan mee naar een onbekende plek: Nevermoor. Daar draagt Jupiter haar voor als kandidaat voor het prestigieuze Wondergenootschap. Om lid te worden moet Morrigan drie proeven doorstaan en een bijzondere gave laten zien, een zogenaamd ’kneepje’. Als Morrigan faalt moet ze Nevermoor verlaten en terug naar huis waar haar een zekere dood wacht.

Townsend weet een spannend verhaal goed te combineren met humor en fantasie, ook daarin is ze een navolger van Rowling. Nevermoor is een unieke plek waar magie vanzelfsprekend is. Dat betekent onder andere dat er gereisd wordt per paraplu en dat het hotel waar Morrigan verblijft geen doorsnee hotel is. In Hotel Decaleon vormen de kamers zich naar de wensen van de gasten. Het hotel is wel gevoelig voor stemmingen, dus als de gast zich somber voelt zal de kamer hem niet opvrolijken. Jupiter is de eigenaar van het hotel en hij heeft een aantal vreemde personeelsleden, zoals een humeurige reusachtige kat en een vampierdwerg die verantwoordelijk is voor het amusement. 
    Het verhaal draait om Morrigan. Ze is slim, dapper en ze heeft humor, maar ze draagt wel haar geschiedenis mee. Tot ze in Nevermoor kwam werd ze verantwoordelijk gehouden voor het leed dat haar omgeving trof. Dit lot droeg ze met opgeheven hoofd, maar het heeft wel zijn sporen nagelaten. Dat maakt Morrigan een interessant personage, ze is een meisje waarin hoop, moed en onzekerheid met elkaar strijden. Ook daarin lijkt ze op Harry Potter. 
    Het tweede deel van de serie komt volgende maand uit en zal vast snel vertaald worden. De schrijfster weet nog niet hoeveel delen ze zal gaan schrijven, in ieder geval niet minder dan drie. De filmrechten van Nevermoor zijn inmiddels verkocht. 

Nevermoor is een meeslepend boek dat je meeneemt naar een compleet andere wereld waar je deelgenoot wordt van een fantastisch en spannend avontuur.


Nevermoor
Jessica Townsend, vertaald door Sabine Mutsaers met illustraties van Beatriz Castro

Luitingh-Sijthoff, 2018     € 16,99