Lijst Home‎ > ‎

Nog 13 nachjes wakker liggen - Erik van Os & Elle van Lieshout

Geplaatst 26 nov. 2012 02:59 door susan *

Nog 13 nachtjes wakker liggen
is een heerlijk sinterklaasboek. De rode draad in het boek zijn de belevenissen van een meisje, het meisje dat nog 13 nachtjes wakker moet liggen voor het sinterklaasavond is. Ze heeft een tekening voor Sinterklaas gemaakt en een verlanglijst en hoopt dat de Sint haar moeder een leuke nieuwe man schenkt, liefst een slimme want daar houdt mama van. 
Naast de belevenissen van het meisje is er aandacht voor de meest uiteenlopende zwarte pieten: Pietje Precies, Opa Piet, Peuterpiet, Piet Snot, Zielenpiet en de meer bekende pieten Hoofdpiet, Paardenpiet en Wegwijspiet. Tot slot hangen er nog wat losse verhaaltjes bij die weinig aan het geheel toevoegen. 

Erik van Os en Elle van Lieshout schreven samen de rijmende tekst. Dat is ze wel toevertrouwd zoals eerder bleek uit onder andere de heerlijke prentenboeken O, o octopus en Schatje en Scheetje. Van de teksten over de zwarte pieten zijn liedjes gemaakt (eerder verschenen in Dansen in het maanlicht, Gottmer 2002) die op de bijgeleverde cd zijn te horen. En wat een feest is dat. Edwin Rutten zingt op lekker swingende muziek de vaak grappige en soms ontroerende teksten. Overigens kunnen de teksten ook gewoon voorgelezen worden.
Gitte Spee heeft het boek geïllustreerd in haar toegankelijke stijl, met prettig kleurgebruik en kleine knipoogjes maar de tekst. Als het meisje een winterjas voor Sinterklaas klaar legt, zien we op de tekening dat hij hem ook draagt en het is Gitte Spee die laat zien dat het uiteindelijk goed komt met Zielenpiet en ook met de moeder van het meisje. 

Vier grote namen maakten dit prentenboek en ze stellen niet teleur. Nog 13 nachtjes wakker liggen  is een fijn kijk-luister-en voorleesboek dat de hele sinterklaastijd mee kan.

Nog 13 nachtjes wakker liggen (met liedjes-cd)
Erik van Os & Elle van Lieshout (tekst), Gitte Spee (ill) en zang van Edwin Rutten 

Gottmer, 2012     € 17,95