Lijst Home‎ > ‎

Nul is een raar getal - Henriette Boerendans

Geplaatst 12 jun. 2013 02:38 door susan *   [ 27 jun. 2014 05:44 bijgewerkt ]

Nul is een raar getal
is het derde prentenboek van kunstenares Henriette Boerendans. Evenals in Aap Beer Cheeta en Raaf ree, lees je mee? draait het boek om dieren. Deze keer verleiden de dieren de lezer tot tellen: de olifant heeft één kind, de ijsbeer heeft er twee, de ´gewone beer´ drie, de ooievaar vier enzovoorts. Er zijn zelfs dieren die wel vijftig of honderd kinderen krijgen. Het laatste dier dat besproken wordt is de Dodo, die krijgt nul kinderen. 

De getallen staan prominent op de pagina´s met daarnaast een voetspoor van het besproken dier. Die kunnen ook weer geteld worden. 
Het boek is gemaakt voor kinderen tussen drie en zes jaar. Voor de kleintjes zal de nadruk liggen op het tellen. Voor de grotere kinderen geven de korte teksten informatie over de afgebeelde dieren:´Een klein olifantje is nooit alleen. Hij heeft niet alleen mama, maar ook tantes en zussen. Die zijn allemaal heel blij dat er een baby-olifant geboren is. Ze hebben er lang op moeten wachten, want hij zat bijna twee jaar in zijn mama´s buik.´ 
De meeste informatie is goed te volgen voor kleuters, maar soms is er meer kennis van de wereld nodig, bijvoorbeeld als er verwezen wordt naar het verre IJsland. 

De illustraties in het boek zijn bijzonder. Boerendans maakt houtsneden en drukt deze in een opvallend kleurpalet af, waarin verschillende tinten rood een hoofdrol spelen. De unieke stijl van Boerendans is goed toegankelijk voor kinderen. De dieren zijn direct te herkennen en vertederend levensecht.
Niet alles wat in de tekst aan de orde komt is te zien op de illustraties. Dat is voor jonge kinderen teleurstellend. Zij willen die drie harten van de octopus ook kunnen tellen en graag de mossel zien waarover in de tekst gesproken wordt. 

Een prentenboek maken voor verschillende leeftijden heeft zijn prijs: niet alles zal door de drie/vierjarige direct worden begrepen en de zesjarige voelt zich wellicht al te groot om beren te tellen. De diversiteit van het boek heeft als voordeel dat het lang interessant blijft: als de kinderen zijn uitgeteld is er nog veel over het leven van de dieren te ontdekken.   

Nul is een raar getal kreeg in 2014 een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Zij schreven in het juryrapport:´Nul is een raar getal groeit als je er vaker naar kijkt. Elke tekening is compositorisch uniek, de kleuren zijn perfect in balans en de boekbezorging is tot in de puntjes goed uitgevoerd.´

Nul is een raar getal
Henriette Boerendans
 

Gottmer, 2013     € 14,95