Lijst Home‎ > ‎

Oblivion - Anthony Horowitz

Geplaatst 13 dec. 2013 04:58 door susan *   [ 13 dec. 2013 04:59 bijgewerkt ]

Anthony Horowitz, gevierd Brits schrijver van spannende verhalen en series, schrijft in de jaren tachtig de Pentagramserie. De serie komt tot vier delen, die ook vertaald werden, maar Horowitz schreef nooit het vijfde afsluitende deel. In 2005 pakt hij de draad weer op en herschrijft de serie onder een nieuwe titel: The power of five (De kracht van vijf). Ook deze serie verschijnt in het Nederlands, onder de Engelse titels: Raven’s Gate, Evil Star, Nightrise en Necropolis. En eindelijk verschijnt ook het laatste deel, ruim 600 pagina’s dik en volgens de auteur zijn beste boek tot nu toe: Oblivion.

De serie draait om vijf jongeren met speciale gaven die de wereld moeten redden van ‘de Ouden’, het ultieme kwaad. Hun leider, Chaos, wordt gezien als de verpersoonlijking van de duivel. Eeuwen geleden versloegen vijf jongeren de Ouden en zij sloten hen op achter een magische poort. Het lukt de Ouden echter in de 21e eeuw door de poort te breken en ditmaal weten ze dat er weer vijf jongeren zullen zijn die als ze samen komen hen opnieuw zullen verslaan. Om dat te voorkomen maken ze jacht op de Vijf. In de afzonderlijke delen maakt de lezer kennis met deze vijf jongeren: Matt, Pedro, de tweeling Jamie en Scott en Scarlett. Ze zijn afkomstig uit verschillende werelddelen en hebben uiteenlopende achtergronden. Ieder van hen heeft een speciale gave die ze naarmate de eindstrijd nadert ontdekken en leren gebruiken.
Oblivion begint waar het vorige deel eindigde: de Vijf zijn door een magische poort gevlucht. Ze komen op verschillende plekken op de wereld terecht én er zijn tien jaar verstreken. De wereld ziet er anders uit, de Ouden hebben hun macht laten gelden: natuurrampen, oorlog en klimaatveranderingen hebben miljoenen mensen gedood. Londen is van de kaart geveegd door een nucleaire aanval. Mensen vechten voor hun bestaan en staan daarbij elkaar naar het leven. Slechts een elite heeft het goed, tenminste zolang dat de Ouden behaagt.
Jamie is terecht gekomen in een Engels dorp dat zichzelf afsluit van de buitenwereld en hun schaarse eten met hand en tand verdedigt, Matt is in Zuid Amerika met een onbetrouwbare metgezel en hij belandt in de wereld van drugs- en slavenhandel, Scarlett is in Egypte waar ze te maken krijgt met onberekenbare rebellen en een doorgedraaide sjeik. Scott en Pedro zijn door de Ouden opgepakt en zitten gevangen in Italië. Scott sluit zich aan bij de vijand, Pedro weet te ontsnappen. De Vijf moeten hun weg naar Antarctica vinden want daar zal de eindstrijd plaats vinden. Zij kunnen elkaar ontmoeten in ‘de droomwereld’ tijdens hun slaap, al is dat niet eenvoudig. Matt neemt ook daar de leiding: hij leest het boek van zijn leven, het boek waar alles wat hij tussen zijn geboorte en dood meemaakt in beschreven staat. Hij weet dan wat te doen en stuurt de andere aan. Ook weet hij dat hem een lijdensweg wacht.

Horowitz is een geweldige suspenseschrijver. 600 bladzijden lang zit de lezer op het puntje van zijn stoel. Door de verhaallijn tien jaar te verplaatsen heeft de auteur een schrikbarende wereld gecreëerd die heel geloofwaardig is.
De Vijf worden afzonderlijk gevolgd waarbij Horowitz verschillende vertellers aan het woord laat. Het beschreven kwaad is heftig, maar Horowitz is geen schrijver die bladzijden lang narigheid over zijn lezers uitstrooit. Er is altijd hoop. Zelf zegt hij daarover: ‘Oblivion is meant to be an optimistic book. It’s about the next generation saving the world’.
Horowitz sluit aan in de rij schrijvers die verhalen over de strijd tussen goed en kwaad. Natuurlijk wordt het kwaad uiteindelijk overwonnen, al moet daar wel een prijs voor worden betaald. In Oblivion is het Matt die het grootste offer moet brengen en een Bijbelse weg lijkt te gaan: hij weet welk lijden hem wacht, hij wordt voor zijn dood bespoot en gemarteld, hij herrijst en verslaat het kwaad om na een korte tijd bij zijn vrienden de aarde vergoed te verlaten om in de droomwereld rust te vinden.
Oblivion is goed vertaald door Frieda Dalemans, al zal de Nederlandse lezer soms even fronzen bij typisch Vlaamse zinsneden.

De kracht van vijf is een mooie spannende serie. Wie echter geen zin heeft alle delen te lezen kan Oblivion ook los van de eerder verschenen delen lezen; relevante informatie uit de vorige delen weeft Horowitz soepel door het verhaal.

Oblivion
Anthony Horowitz


Clavis, 2013     € 29,95

Meer Horowitz op kinderboekenpraatjes: