Lijst Home‎ > ‎

Olivier en de dwaaleilanden - Philip Reeve

Geplaatst 28 nov. 2013 03:12 door susan *   [ 28 nov. 2013 05:02 bijgewerkt ]

Olivier is de tienjarige zoon van ontdekkingsreizigers. Als zo´n beetje alles op de wereld ontdekt is besluit het gezin zich te settelen in hun huis aan de kust. Groot is de vreugde als ze bij aankomst een aantal onbekende eilanden zien liggen; Oliviers ouders gaan direct op onderzoek uit. Olivier blijft thuis en gaat zijn nieuwe kamer inrichten.
´s Avonds ontdekt Olivier dat de eilanden voor de kust bijna allemaal weg zijn en van zijn ouders ontbreekt ieder spoor. Hij pakt zijn ´rugzak vol met Nuttige Dingen´, prikt een briefje op de deur dat hij zo terug is en gaat op weg naar het enige overgebleven piepkleine eiland.

Olivier en de dwaaleilanden is een doldwaas heerlijk avonturenverhaal. Bij aanvang kan het nog alle kanten op, maar de toon wordt gezet als Olivier op het kleine eiland aankomt. Hij ontmoet daar de sprekende arrogante reuzenalbatros meneer van Peperstraten, de bijziende zeemeermin Iris en ook het eiland stelt zich aan hem voor als Cliff. Cliff is een dwaaleiland dat overweegt te stoppen met dwalen omdat hij bij de belangrijke zeepruikenwedstrijd geen schijn van kans maakt. Zijn ´zeepruik´ stelt namelijk niet zoveel voor: waar andere dwaaleilanden prachtige ruïnes en aangespoelde schatten op hun hoofd dragen, heeft hij slecht één albatrosnest en een paar stukjes touw. Olivier en Iris maken een deal met het eiland: zij zullen Cliff aan een mooie gezonken onderzeeër helpen als hij in beweging blijft en naar de jaarlijkse wedstrijd zal gaan. In de Sarcastische zee gaat het mis, terwijl het wier in de zee spottende opmerkingen maakt worden Olivier en zijn metgezellen overvallen door een agressief dwaaleiland met een gefrustreerde kleine bewoner, een jongen met een meisjesnaam.
De makers van het boek, de Britse schrijver Philip Reeve en illustratrice Sarah McIntyre hebben zich uitgeleefd. Reeve, een gevierd en succesvol schrijver uit Groot-Brittannië, wilde graag een zee-avontuur schrijven. McIntyre raakte enthousiast en samen gaven ze het verhaal vorm. Het verhaal is origineel, vol humor en ook spannend. Het geheel is uitbundig geïllustreerd. De illustraties zijn met één steunkleur aangezet, lichtblauw, en laten onder andere de zeepruiken van de dwaaleilanden zien, het blauwe oog van Iris, een leger zee-aapjes en nog veel meer. Olivier en de dwaaleilanden is een boek waarvan niet alleen kinderen zullen genieten, ook de voorlezers zullen ervan smullen.

Olivier en de dwaaleilanden
Philip Reeve 

Veltman, 2013     € 12,50