Lijst Home‎ > ‎

Omdat ik je zo graag zie - Milja Praagman

Geplaatst 7 jul. 2017 04:17 door susan *   [ 7 jul. 2017 04:25 bijgewerkt ]

Omdat ik je zo graag zie heeft geen ingewikkelde verhaallijn nodig om boeiend te zijn. Het simpele uitgangspunt van een oma die met haar kleindochter een dagje naar de stad gaat levert in dit geval een boeiend prentenboek op. Het laat zien dat een uitstapje een hele belevenis kan zijn, ook als er geen bijzondere dingen gebeuren.
Het zijn vooral de illustraties die het verhaal dragen. In een rustige straat zien we oma en haar kleindochter Ibi zich klaarmaken voor vertrek. Oma buigt zich zorgzaam over haar kleindochter. Ze oogt jeugdig met haar gele laarzen en de bloem in haar grijze haar. Ibi heeft een roze jurk aan, dezelfde kleur roze als de vacht van het hondje dat vaker in het verhaal zal opduiken. 
In de metro begint het avontuur. ‘Ik zie de hele wereld’ zegt Ibi. De lezer ziet die wereld ook op een zwart-wittekening vol hoge gebouwen. De directe omgeving van Ibi, de metro, wordt in enkele kleurvlakken neergezet. We zien dat naast oma en Ibi ook een krant lezende meneer meereist. Naast die meneer zit een kip en voor de deur zit het roze hondje. Die kip is een vreemd detail, het dier komt verder in het boek niet voor, al staat ze wel op de kaft.
In de stad is het druk. Een keur aan mensen wandelt voorbij. Ibi loopt met oma door een winkelstraat waar veel is te zien, zowel in de etalages als daarbuiten. Ze zijn op weg naar een museum. In het museum bezoeken oma en Ibi de Afrikaanse afdeling en dat vindt Ibi best spannend. Dat komt vast door de maskers met hun lege ogen die aan de muur hangen.
Na het museumbezoek gaan oma en Ibi naar het park waar ze naar de mensen en dieren kijken. Weer op straat bekijken oma en Ibi een mozaïek en dan gaan ze weer met de metro naar huis. Eenmaal thuis blijkt dat Ibi heel andere dingen in de stad heeft gezien dan oma, want we kijken immers het liefst naar de dingen die we het allerleukst vinden.Op de illustraties is veel te zien en te ontdekken. Toch zijn het geen overvolle platen. Praagman zet haar personages in een bijna schematisch aandoende omgeving. De mensen die erin rondlopen zijn stuk voor stuk een zorgvuldige observatie waard om te zien wat ze aanhebben, hoe ze kijken en wat ze doen. Al die verschillende mensen nodigen de lezer uit verhalen te bedenken over wie ze zijn en waarom ze net als oma en Ibi vandaag in de stad rondlopen. Vooral de personages en dieren die Ibi een aantal keer tegenkomt prikkelen de fantasie.
Het avontuur van oma en Ibi is niet groots en meeslepend en de lezer hoeft ook niet bang te zijn iets te missen. Oma en haar kleindochter hebben het leuk samen en dat kun je zien, bijvoorbeeld aan de manier waarop oma en Ibi elkaar niet los laten, aan de manier waarop ze kijken en in het roze dat iedere keer weer opduikt, zowel in de illustraties als in de tekst. Het is alsof het vrolijke roze dat Ibi omringt naar alle kanten uitstraalt.

Omdat ik je zo graag zie is een warm prentenboek waarin de lezer samen met oma en Ibi volop kan genieten van een uitstapje naar de stad.

In juni kreeg Omdat ik je zo graag zie een Zilveren Penseel. Uit het juryrapport: ‘Je ziet (...) goed geobserveerde, geabstraheerde figuren met bijna schematisme koppen en toch o zo herkenbaar, ook – of juist - de grootmoeder en het meisje. Hun liefdevolle relatie vormt de rode draad in dit prachtige, mooi getekende en tijdloze prentenboek.’

Omdat ik je zo graag zie
Milja Praagman


De Eenhoorn, 2016     €14,50 Andere boeken van Milja Praagman op kinderboekenpraatjes:
Ontbillenbijt
Beterschap