Lijst Home‎ > ‎

Onder mijn huid - Marlies Slegers

Geplaatst 28 aug. 2015 02:53 door susan *   [ 28 aug. 2015 02:53 bijgewerkt ]

Coco is een doodnormale zestienjarige: ze is als´bespreekgeval´met de hakken over de sloot overgegaan naar de vierde klas op het VWO, ze heeft een baantje bij de supermarkt, Eileen is haar BFF, haar ouders zijn vier jaar geleden gescheiden en ze is op Nick. Maar Nick heeft voor klasgenoot Merel gekozen, dus probeert ze hem uit haar hoofd te zetten.
Toch flirt Nick met haar en Coco gaat op zijn avances in, zeer tegen de zin van haar beste vriendin die Nick´zo glad als een stuk natte zeep´ vindt. Coco en Nick krijgen wat met elkaar, aanvankelijk in het geheim want Nick moet het nog uitmaken met Merel. De contacten lopen derhalve voornamelijk via de mobiele telefoon en FaceTime. Nick haalt Coco over een paar spannende foto´s van zichzelf te sturen:´Kom op, ik heb het ook gedaan...Ik vertrouw jou, jij mij toch ook?´ Coco stuurt hem, na enig aandringen, zelfs een spannend filmpje.
Coco komt erachter dat Nick de foto´s niet, zoals afgesproken, heeft verwijderd en dat hij ze aan zijn vrienden heeft laten zien. Ze maakt het uit.
Maar dan moet de ellende nog beginnen. Coco krijgt van een anonieme beller een van de foto´s toegestuurd en wordt daarmee gechanteerd:`ik wil dat je een filmpje van jezelf naar me stuurt, kleintje. En daarin wil ik je helemaal naakt zien.´

Marlies Slegers, die vooral als kinderboekenschrijfster bekend is, heeft voor haar eerste jeugdboek een eigentijds onderwerp gekozen: sexting (door wikipedea omschreven als´ het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele media´). Onderzoek toont aan dat veel scholieren seksueel getinte berichten en foto´s versturen en ontvangen. Slegers beschrijft wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
In de proloog en door middel van diverse vooruitwijzingen kondigt Slegers de ellende die Coco gaat overkomen ruim van tevoren aan. Het verhaal daagt de lezer uit in Coco´s schoenen te gaan staan en te voelen wat zij voelt.
Coco is geen naïef meisjes, maar een gewone puber die tegen beter weten in heeft gehandeld. Omdat ze weet dat ze een stommiteit heeft begaan durft ze geen hulp aan haar ouders te vragen. Ze is ervan overtuigd dat haar moeder woedend zal zijn en teleurgesteld; ze staat er alleen voor.
Wie de foto´s verspreidt blijft lang onbekend. En net als Coco ziet de lezer steeds meer potentiële verdachten. Uiteindelijk wordt de dader ontmaskerd. De foto´s en het filmpje worden voor de omgeving al snel ´oud nieuws´, maar voor Coco is het daarmee niet voorbij. Slegers beschrijft hoe de gebeurtenissen ´onder haar huid´ zijn gaan zitten. Het zelfvertrouwen is weg, Coco voelt zich klein en ze wil het liefst onzichtbaar zijn. Ze heeft het gevoel dat ze naakt op school rond loopt en dat iedereen een oordeel over haar heeft. Coco moet een hoge prijs betalen voor haar puberale onstuimigheid.

Onder mijn huid is een spannend en schrijnend verhaal over een hedendaags fenomeen. Iedere mediatheek op elke middelbare school zou een exemplaar van dit boek moeten aanschaffen en in zicht leggen. Want sexting is een onderwerp dat bespreekbaar moet zijn.

Onder mijn huid
Marlies Slegers


Luitingh/Sijthoff 2015     € 14,99

Andere boeken van Marlies Slegers op kinderboekenpraatjes: