Lijst Home‎ > ‎

Oneindig - Rachel Ward

Geplaatst 5 jun. 2012 01:27 door susan *   [ 5 jun. 2012 01:27 bijgewerkt ]
De Britse schrijfster Rachel Ward (1964) koos een intrigerend thema voor haar Deadline-trilogie: wat als je van de mensen die je omringen de sterfdatum kan zien? In het eerste boek, Deadline (2009), draait het verhaal om de vijftienjarige Jem. Als zij iemand aankijkt ziet ze de sterfdatum van die persoon. Met Spider, een klasgenoot en net als zij eenzaam en onaangepast, vlucht ze weg naar het Engelse platteland als ze beschuldigd worden van medeplichtigheid aan een bomaanslag in Londen.
Het tweede boek, De chaos (2010), begint in het jaar 2026 en draait om de zoon van Jem die net als zijn moeder sterfdata kan zien. Hij woont in Londen en ziet zich omringd door honderden mensen met dezelfde sterfdatum: 1 januari 2027. Wat staat er te gebeuren en kan Adam iets doen? Het verhaal van Adam wordt afgewisseld met het verhaal van Sarah. Zij loopt weg van huis omdat ze een kind verwacht van haar vader. Zij heeft een terugkerende nachtmerrie waarin ze Adam met haar baby een vuurzee in ziet lopen. Ze zet alles op alles om deze toekomst te ontlopen.
In het afsluitende boek, Oneindig, wordt het verhaal twee jaar later weer opgepakt. Engeland is vervallen tot chaos, grote groepen mensen wonen in tentenkampen en het recht van de sterkste geldt. Adam heeft het tot nu toe gered met Sarah, haar dochter en haar broers. Sarah verwacht Adam´s kind. Adam´s gave is niet langer geheim. Invloedrijke mensen willen dat hij met hen gaat samenwerken en zijn vermogen sterfdata te zien inzet voor het algemeen belang. Of is er meer aan de hand en spelen persoonlijke belangen een grotere rol? Adam wordt onder druk gezet en het leven van Sarah en de kinderen staat op het spel. 

De trilogie trekt de lezer snel het verhaal in. De personages zijn overtuigend en al snel leeft de lezer mee met Jem, Adam, Sarah en de mensen van wie zij houden. Een ´feel good´ trilogie is het niet, net als Jem en Adam moet de lezer accepteren dat de sterfdata vast liggen en redding van een geliefd persoon onmogelijk is. Of toch niet? Het is onduidelijk of Adam´s ingrijpen in Londen er nu voor gezorgd heeft dat de sterfdata van de overlevenden zijn veranderd. Zeker is dat het kind van Sarah, Mia, haar datum heeft kunnen ruilen met die van Adam´s oma. In Oneindig blijkt dat ook andere mensen ´hun nummer´ kunnen ruilen en dat leidt tot een nieuw gegeven: eeuwig leven is mogelijk, al gaat dat wel ten koste van anderen.

Het lukt Ward om in haar Deadline-trilogie de spanningsboog vast te houden. Ze begint haar boeken met een origineel uitgangspunt, ze houdt het spannend in deel 2 door een beschrijving toe te voegen van een toekomstige maatschappij en het derder deel rondt het verhaal af. Het laatste deel is een heftig verhaal waarin een aantal mensen op een onaangename wijze aan hun einde komen. 

Rachel Ward schreef Oneindig terwijl haar man ernstig ziek was. Het lijkt wrang om in deze omstandigheden over dood en ellende te schrijven. Maar in de deadline-trilogie is de dood niet het belangrijkste thema, de boeken zijn vooral een ode aan de liefde, de liefde voor de mensen om je heen, je familie en je kinderen.
De serie is nu afgerond, daarin is de auteur duidelijk:´after five years of thinking and writing about seeing death dates, it´s nice to think about and write about something else for a change´. Wellicht zien we het verhaal over een aantal jaren terug op het witte doek, de filmrechten van de Deadline-trilogie zijn aangekocht door een Britse filmmaatschappij. 

Oneindig
Rachel Ward
 
Lemniscaat, 2012     € 15,95