Lijst Home‎ > ‎

Ontbillenbijt - Milja Praagman

Geplaatst 10 okt. 2016 04:04 door susan *   [ 10 okt. 2016 04:05 bijgewerkt ]

Kleine Tijger heeft geen zin in het ontbijt. Hij wil geen havermout eten:     ´Wij zijn toch tijgers. En tijgers zijn toch jagers? Die bijten! Maar wij     bijten nooit, we eten altijd havermoutpap... Waar heb ik dan die           scherpe tanden voor? Ik wil bijten. Ik wil in billen bijten. Ik wil             ontbillenbijt!´
Papa en mama vinden het wel een goed idee en ze besluiten gezamenlijk op jacht te gaan. Maar hoe ging dat ook alweer? Al snel komen ze eruit en beginnen met Les 1: leren sluipen. Er volgen nog vijf lessen over sluiptechnieken, camouflage en goed opletten. De jacht verloopt weinig succesvol. Maar gelukkig is er dan nog altijd Les 7:´Als het billen bijten niet zo wil lukken, hebben we altijd nog 
havermoutpap.´

Milja Praagman weet wat peuters leuk vinden en dat buit ze goed uit. Neem alleen al het heerlijke woord ´ontbillenbijt´. Het wordt nog leuker als er verschillende billen in het verhaal opduiken: zebrabillen, slangenbillen en heel indrukwekkende neushoornbillen Die grote grijze billen lijken in eerste instantie veelbelovend om in te bijten, maar als het nijlpaard een scheet laat en er ook nog ´retteketetteketet´ een berg keutels achteraan gooit druipt de familie Tijger af. Papa Tijger zorgt voor een alternatief ontbillenbijt met een drilbillenpudding (ook weer zo´n heerlijk woord).
Het boek heeft een overzichtelijke structuur omdat na de inleiding op iedere spread een billenjachtles wordt behandeld. De tekeningen volgen de tekst. Eerst zien we hoe papa Kleine Tijger wakker maakt. Hij verzorgt het ontbijt terwijl mama de krant leest. Als ze gaan jagen doet papa zijn schort uit, maar mama houdt haar felroze jurk aan.
Praagman geeft het verhaal extra dimensie met de gezichtsuitdrukkingen. Als de jacht begint hebben papa en mama Tijger duidelijk zin in de jachtpartij, maar Kleine Tijger kijkt een beetje benauwd. De verschillende dieren die de familie Tijger tegenkomt zijn duidelijk niet onder de indruk. Geweldig is de blik van de zebra als hij de tijgers vraagt waarom ze zo raar lopen. Hij is duidelijk niet bang en dat haalt gelijk wat spanning uit het verhaal; de peuter hoeft niet bang te zijn dat hij getuige wordt van een bloederige jachtpartij. Het hoogtepunt van het verhaal is de ontmoeting met het nijlpaard. Zijn billen zijn zo groot dat er voor de familie Tijger nog maar een klein hoekje op de bladzijde overblijft en Praagman houdt het lang spannend van wie die grote billen zijn.
Praagman gebruikt in haar illustraties veel grote kleurvlakken. Blauw is de dominante kleur op de achtergrond, eerst in het interieur en later als de kleur van de lucht. Daartegenover zet ze felroze als steunkleur, dus het geheel oogt vrolijk. Op de tekeningen staan weinig details, maar ze zijn zeker niet saai. De belevenissen van de familie Tijger worden tijdens de jacht gevolgd door een vogel, die dan ook op iedere pagina te zien is.

Ontbillenbijt laat peuters en kleuters genieten van een spannende billenbijtzoektocht. Leuker kan het niet worden op die leeftijd.

Ontbillenbijt
Milja Praagman


Leopold, 2016     € 13,99

Andere boeken van Milja Praagman op kinderboekenpraatjes:
Beterschap