Lijst Home‎ > ‎

Op een ochtend vroeg in de zomer - Toon Tellegen

Geplaatst 12 feb. 2016 04:16 door susan *   [ 12 feb. 2016 04:17 bijgewerkt ]

Toon Tellegen schrijft al 32 jaar zijn unieke dierenverhalen. In een wereld waar van elk dier maar een exemplaar is wordt gefilosofeerd over dagelijkse zaken. Ook in zijn nieuwe bundel Op een ochtend vroeg in de zomer vragen de dieren zich weer dingen af, onderzoeken ze praktische problemen en accepteren ze wat onvermijdelijk is. Neem bijvoorbeeld de vraag van het aardvarken:´Als niemand je zoekt, wat heb je er dan aan om je te verstoppen?´, of de vraag die tussen de neushoorn en het nijlpaard staat: ´Wij hebben toch ruzie met elkaar?´.
    De dieren feesten veel. Het stelt de beer voor de onoplosbare vraag hoeveel taarten er gebakken moeten worden, de zwaluw organiseert een feest waar iedereen moet vliegen en bij het uitnodigen van de gnoe wordt rekening gehouden met zijn aard: ´op feesten werd er altijd een aparte ruimte voor hem vrijgehouden waar hij de hele middag of avond feestelijk kon draven´. Dieren verwonderen zich ook over elkaar. Zo vraagt de kameel aan de dromedaris´zie jij er altijd zo uit?´en proberen de dieren uit te vinden waarom de struisvogel zijn hoofd in de grond steekt.
Tellegen is een meester in het schrijven van pakkende beginzinnen, deze bijvoorbeeld:`Op een dag had de olifant lang aan de lamp van de eekhoorn geslingerd.´ De verhalen zijn licht vervreemdend en nodigen uit tot filosoferen. Bijvoorbeeld door mee te denken met de eendagsvlieg die een uitnodiging ´voor morgen´ ontvangt of zich met de duizendpoot af te vragen hoe hij zijn identiteitscrises te lijf moet gaan op dagen dat hij een negenhonderdnegenennegentigpoot is. 

De dierenverhalen van Toon Tellegen zijn door diverse illustratoren van tekeningen voorzien. Afgelopen jaar kreeg de Fransman Marc Boutavant nog een Gouden Penseel voor zijn illustraties van Tellegens boek Is er dan niemand boos? Na (onder andere) Mance Post, Jan Jutte , Kitty Crowther en Annemarie van Haeringen is het nu de beurt aan Sylvia Weve om Tellegens werk in beeld te brengen.
Voor het illustreren van de dierenverhalen koos Weve voor volle drukke illustraties in een zacht kleurenpalet. De illustraties krijgen alle ruimte. Het boek heeft de grootte van een prentenboek en Weve´s tekeningen eisen onherroepelijk de eerste aandacht op. De tekst staat in blokken midden in de illustraties. Daaromheen zijn alle details uit het verhaal te zien en vaak nog meer. Met pijltjes, inzoomen en extra informatie (bijvoorbeeld de Latijnse naam van planten of dieren) is alles in beeld gebracht. We zien onder andere de vele dieren die even willen uitrusten op de schildpad, we zien alle fasen van het slechte humeur van de neushoorn en we zien de taarten die de beer bakt voor het feest dat hij nooit zal geven. Sommige illustraties zijn erg grappig, zoals de olifant die aan de lamp slingert, of alle dierenhoofden die uit het plafond steken in het huis van de mol en de aardworm. Weve laat niet veel ruimte om de verhalen van Tellegen met eigen beelden aan te vullen; zij heeft van het boek een groot (en prachtig) kijkfestijn gemaakt.

Op een ochtend vroeg in de zomer is het zoveelste onweerstaanbare boek van Tellegen, deze keer overgoten met de uitbundige beeldtaal van Sylvia Weve.

Op een ochtend vroeg in de zomer
Toon Tellegen (tekst) en Sylvia Weve (illustraties)


Querido, 2016     € 16,99

Andere boeken van Toon Tellegen op kinderboekenpraatjes:
De tuin van de walvis
Is er dan niemand boos?
Gouden boekjes van Toon Tellegen
Morgen was het feest