Lijst Home‎ > ‎

Op reis met het vliegtuig

Geplaatst 18 okt. 2010 01:24 door susan *
Vliegtuigen hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Het boek Op reis met het vliegtuig geeft allerlei informatie voor jonge kinderen over vliegen, vliegtuigen en wat er allemaal bij komt kijken als je zelf op reis gaat met een vliegtuig.
Er lopen verschillende dingen door elkaar in dit prentenboek. Er is het verhaal van Kasper en Hanna die met hun ouders gaan vliegen, we volgen hen op het vliegveld tot ze in het toestel zitten. Daarnaast is er algemene informatie over vliegen en vliegtuigen. Er wordt wat verteld over de geschiedenis van het vliegen, de verschillende soorten vliegtuigen, welke mensen er op het vliegveld werken, hoe het zit met de veiligheid en hoe een passagiersvliegtuig er aan de binnenkant uitziet. De middenpagina van het boek kan worden opengeklapt en dan kan de gehele luchthaven worden overzien. Alles staat erop: de vertrekhal, de incheckbalie, de douane, de bagagecontrole, de winkeltjes achter de douane, de transportband en de aankomsthal. Naast informatie biedt het boek ook een strip, knutselideeën, een gedicht, een liedje en een miniquiz. De teksten worden ondersteund door duidelijke tekeningen, met hier en daar een grappig detail.
Dit boek over vliegen en vliegtuigen is goed gevuld met informatie en geschikt voor kinderen van diverse leeftijden. Voor kinderen vanaf een jaar of vier kan dit boek gebruikt worden om te laten zien wat er gaat gebeuren als je met een vliegtuig gaat reizen. Daarbij kunnen stukken van het verhaal worden voorgelezen, maar de volwassenen kan ook zelf vertellen wat er op de platen te zien is. Het boek is ook geschikt om na een vliegvakantie de opgedane ervaringen nog eens te beleven, de kinderen zullen zeker de omgeving en de handelingen op de luchthaven herkennen.
Daarnaast is het boek geschikt voor kinderen die meer informatie willen over vliegen en vliegtuigen. Hier en daar zijn er details die moeilijk zijn voor het jonge kind, wie is bijvoorbeeld ´Icarus´ en zijn de kinderen bekend met het woord ´comfort´. Het informatieve gedeelte lijkt voor een kleuter wat hoog gegrepen en zal meer tot zijn recht komen bij kinderen vanaf een jaar of zes.
Op reis met het vliegtuig is een informatief boek voor een brede doelgroep. Het boek is als gezinsboek en voor scholen aantrekkelijk omdat er voor verschillende leeftijden iets in te vinden is.

Op reis met het vliegtuig
Pierre Winters (tekst) en Tineke Meirik (illustraties)

Clavis, 2010    €14,95