Lijst Home‎ > ‎

Over de Griffels en Penselen 2011

Geplaatst 10 jun. 2011 02:41 door susan *   [ 11 jun. 2011 06:53 bijgewerkt ]

Gisteren maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekend welke kinderboeken dit jaar Griffels en Penselen krijgen. Er is een aantal opmerkelijke keuzes gemaakt door de jury´s.

Ten eerste laat het afschaffen van de Gouden en Zilveren Zoen zich voelen. Deze prijs voor de beste boeken voor jongeren vanaf 12 jaar werd door het CPNB voor het laatst in 2008 uitgereikt en lijkt nu aan zijn come-back te werken. Het CPNB heeft besloten ´Vanwege het grote aanbod van 12+ (…) een extra prijs toe te kennen in de leeftijdcategorie 12-15 jaar´. Later wordt bekend gemaakt welke boeken hiervoor in aanmerking komen. Laten we hopen dat dit een opstapje is voor het in ere herstellen van de Zoenen.

De gemoederen lopen hoog op omtrent de keuzes van de Penseeljury. Ondanks dat de CPNB een club is die zich inzet voor de ´collectieve propaganda van het Nederlandse Boek´ is er gekozen voor drie buitenlandse illustratoren. Zij kunnen volgens de reglementen ´gewoon´ een zilveren penseel krijgen, maar blijkbaar is de kwaliteit zo uitzonderlijk hoog dat de reglementen worden aangepast en één van deze drie boeken ook de Gouden Penseel zal krijgen.
Ik ken de bekroonde boeken niet, maar mijn verwachtingen zijn nu wel heel hoog gespannen, ze moeten wel uitzonderlijk goed zijn om alle Nederlandse en Vlaamse illustratoren een dergelijke klap in het gezicht te geven.

Bij de toekenning van de Zilveren Griffels valt op dat het boek En? Van Kitty Crowther ook in aanmerking kan komen voor een Gouden Griffel. Dit boek is oorspronkelijk in het Frans uitgegeven.
Natuurlijk heb ik een mening over de bekroonde boeken en die zal ik de komende weken kenbaar maken, ik zal alle boeken bespreken en voor de uitreiking van de Gouden Griffel en Penseel mijn voorkeur motiveren.
Wat ik op dit moment kwijt wil is dat een aantal keuzes van de jury mij verbaast. Bij de boeken die een Vlag en Wimpel hebben gekregen, een prijs voor boeken die de Zilveren Griffel en Penseel net niet haalden, staat er een aantal dat ik liever op het andere lijstje had gezien, Rosie en Moussa van Micheal de Cock bijvoorbeeld, een prachtig eigentijds verhaal in een mooi vormgegeven boek. Ook Tonje en de geheime brief van Parr en het Reuzenradmysterie van Dowd behoren wat mij betreft tot de beste boeken die in 2010 uitkwamen, maar ik kan er mee leven dat de jury een Griffel liever uitreikt aan een oorspronkelijk Nederlandstalige boek.

Verder valt op dat Avonturen van Baron van Münchhausen van de Penseeljury een Vlag en Wimpel krijgt en Tikken tegen de maan van Joke van Leeuwen door de Griffeljury (of de uitgever) in de categorie Poëzie is gezet. De overeenkomst tussen beide boeken is dat ze door verschillende Nederlandse en Vlaamse kunstenaars zijn geïllustreerd. Tikken tegen de maan is (ook) een juweeltje als je van bijzondere illustraties houdt.
En waarom staat het boek überhaupt op de lijst, Joke van Leeuwen heeft de bundel samengesteld, maar niet volgeschreven. Blijkbaar kan een bloemlezing ook voor een Griffel in aanmerking komen en in dat geval had ik het boek een Zilveren Griffel gegund.
Opmerkelijk is de Vlag en Wimpel voor een Mees Kees boek van Mirjam Oldenhave. Ik gun het haar van harte, maar waarom voor Oldenhave gekozen en niet voor de meester in dit genre Jacques Vriens die in 2010 Het geheime dagboek van groep 8 uitbracht.
Verder mis ik op de lijstjes het boek De Zuurtjes van Robben en Leroy, in mijn ogen een absoluut Penseelwaardig boek. En ik mis Wolf, Hond en Kat van Sylvia Vanden Heede.

Hier zijn de lijstjes van de Griffels, Penselen en Vlag en Wimpel. De bespreking van de Griffels en Penselen zijn de komende weken te vinden onder de rubriek Griffels en Penselen 2011.

Zilveren Penselen
Armandus de Zoveelste - Vanessa Verstappen, tekst Dimitri Leue (Terra Lannoo)
Kleuralles - Joëlle Jolivet (Harmonie)
Seizoenen - Blexbolex (Clavis)

Zilveren Griffels

Tot zes jaar
En? - Kitty Crowther (De Eenhoorn)
Het boeboek - Imme Dros (Querido)

Vanaf zes jaar
Roodkapje was een toffe meid - Marjet Huiberts (Gottmer)
Hoe oma almaar kleiner werd - Michael de Cock (Querido)

Vanaf negen jaar
Dissus - Simon van der Geest (Querido)
Vliegen tot de hemel - Michael de Cock (Davidsfonds)

Informatief
Ik! Wie is dat? - Kinderuniversiteit van Tilburg (Zwijsen)
Meneer Kandinsky was een schilder - Daan Remmerts de Vries (Leopold)

Poëzie
Ik leer liedjes van verlangen, en aan je apenstaartje hangen - Bette Westera Gottmer)
Hoera voor Superguppie! - Edward van de Vendel (Querido)


Vlag & Wimpels van de Griffeljury 2011

Tot zes jaar
Angèle de Verschrikkelijke - Tine Mortier (De Eenhoorn)
Beu - Kaat Vrancken (Querido)

Vanaf zes jaar
Mees Kees - De Sponsorloop - Mirjam Oldenhave (Ploegsma)
Meneer G. - Gustavo Roldán (Van Goor)
Rosie en Moussa - Michael de Cock (Querido)

Vanaf negen jaar
Toen mijn vader een struik werd - Joke van Leeuwen (Querido)
Tonje en de geheime brief - Maria Parr (Terra Lannoo)
Het reuzenradmysterie - Siobhan Dowd (Van Goor)

Informatief
Inkt - Ceciel de Bie (Ploegsma) Poëzie
Draken met stekkers - Edward van de Vendel (Querido)
Tikken tegen de maan - Joke van Leeuwen (Ons Erfdeel)