Lijst Home‎ > ‎

Over een aap in de file, een schildpad die zijn schild kwijt is en de lol van sporten

Geplaatst 2 jul. 2018 05:06 door susan *   [ 2 jul. 2018 05:17 bijgewerkt ]

Aap op straat, het nieuwe prentenboek van Leo Timmers, is er weer een om direct voor naar de winkel te rennen. Het is een kijkboek vol avontuur.
    Kleine Aap wordt van school opgehaald door zijn vader met de motor met zijspan. Als ze in de file belanden blijft Kleine Aap niet zitten. Hij gaat op avontuur. Wat hij zoal tegenkomt? Een brandweerauto met echte slangen, de koning die dineert in zijn auto (Kleine Aap pikt een hapje mee), een Octobus, de politie die bezig is een misdadiger binnen te hengelen, speciale taxi’s, de wasberenwasploeg, wortelverkopers (konijnen natuurlijk), een mobiele bioscoop en nog veel en veel meer.
    Het basisidee is briljant uitgewerkt, het boek staat vol originele vondsten en is ook erg grappig. Zo wordt de vuilniswagen bestiert door ratten, die ook graag een hapje meepikken, een hondenkind krijgt een speen in de vorm van een bot, een ijsbeer zit in een sneeuwtaxi en de muizenambulance heeft er een hele klus aan om een olifant te vervoeren. Er zit ook veel actie in. Zo vliegt Kleine Aap op een gegeven moment richting cactussen en wie goed kijkt ziet dat hij op de volgende bladzijden vol pleisters zit. 

Aap op straat
Leo Timmers

Querido, 2018     €14,99 

Marjet Huiberts en de Spaanse illustratrice Carmen Saldaña maakten een gevoelig prentenboek over een schildpad die zijn schildje kwijt is. Ik weet niet waarom er in de titel voor een verkleinwoord is gekozen, want de schildpad is behoorlijk groot.     De schildpad is intens verdrietig omdat hij zijn schild nergens kan vinden, hoe goed hij ook zoekt. Het is uiteindelijk een kleurig vogeltje dat hem uit zijn somberheid trekt. Samen maken ze een nieuw schild en de schildpad wordt zelfs een vader voor (of van) de vogelkinderen.
    Marjet Huiberts, bekend van onder andere Aadje Piraatje en We hebben er een geitje bij, schrijft in mooie rijmende zinnen. Het trieste gevoel van de schildpad krijgt alle ruimte en er zijn kinderen die daar volop van zullen genieten. Vooral omdat het uiteindelijk goed afloopt.
    De illustraties weerspiegelen het gevoel, somber als de schildpad er doorheen zit, vrolijker als de oplossing in zicht is. Saldaña heeft een mooi stijl en weet in verschillende tinten groen en bruin een aantrekkelijk landschap weer te geven, bevolkt door allerlei dieren. De schildpad is dan ook niet echt alleen, er zijn velen met zijn lot begaan.
    Voor wie dat wil zien is er ook een boodschap in het boek verborgen. Als je je schild bent kwijt geraakt, kwetsbaar bent en alleen nog maar kunt dromen over hoe het vroeger was, kun je toch weer gelukkig worden door zelf (met hulp van anderen) een nieuw schild te maken. Dat nieuwe schild is anders dan het oude en misschien wel beter.

Een schildpad was zijn schildje kwijt
Marjet Huiberts (tekst) met illustraties van Carmen Saldaña

Gottmer, 2018     € 13,99

Ga voorlezend de sportzomer in met het prentenboek Wat een heerlijke sport! van de Duitse schrijver/illustrator Ole Könnecke. Hij beschrijft in dit boek vrijwel iedere sport die je kunt bedenken op een vrolijke en positieve manier. Könnecke legt kort de belangrijkste spelregels uit en in combinatie met de tekeningen is die uitleg goed te volgen. Stel je er niet direct instructieve tekeningen bij voor, Könnecke kiest voor een vrolijke speelse uitwerking. Om te beginnen beeldt hij alleen dieren af. We zien bijvoorbeeld een giraf een recordpoging polsstokhoogspringen doen, een team buldogs speelt rugby, een bejaarde krokodil en een olifant spelen een spelletje jeu de boules en een flamingo laat zien welke wonderlijke oefeningen tot de ritmische gymnastiek behoren.
    Könnecke’s uitleg is serieus en gaat ook in op minder voor de hand liggende aspecten van een sport, zoals het belang van een mooie glimlach voor de jury, dat er in de meeste wedstrijden maar drie prijzen te verdelen zijn en nummer vier pech heeft, dat basketbal makkelijker is als je lang bent, dat de verschillende paardrijdisciplines hun eigen dresscode kennen en dat je voor dansen behoorlijk sportief moet zijn.
    De tekeningen zijn verrukkelijk, niet in de laatste plaats omdat Könnecke de gezichtsuitdrukkingen zo goed weet te treffen. Ook maakt hij hier en daar grappige keuzes, bijvoorbeeld als hij een kikkerzwembad in een vissenkom tekent gevuld met kikkers in bikini en zwembroeken.

Wat een heerlijke sport!
Ole Könnecke (vertaald doorJ.H.Gever) 
Gottmer, 2018 € 14,99