Lijst Home‎ > ‎

Over een goochelkonijn, een miereneter en heel veel katten

Geplaatst 18 feb. 2019 04:14 door susan *   [ 18 feb. 2019 04:18 bijgewerkt ]
Vorige week kwam er een hele stapel nieuwe prentenboeken binnen bij kinderboekenpraatjes. Ik koos er drie die ‘gewoon leuk’ zijn en geschikt voor peuters en kleuters. 

Wat komt er uit de hoed? van de Japanse Satoshi Kitamura laat de kunsten zien van Lucy het goochelkonijn. Ze komt natuurlijk uit een hoge hoed. Eenmaal uit de hoed begint haar magische goochelshow. Ze zwaait met haar toverstaf, roept ‘Abracadabra, abracadisimo...’ en tovert het ene dier na het andere tevoorschijn.
Tekst en beeld zijn in dit boek eenvoudig en aantrekkelijk. De korte zinnen begeleiden het verhaal en vooral de herhalende toverspreuk zal jonge lezers aanspreken. Uit de hoed komen achtereenvolgens een poes, een eekhoorn, een inktvis, een eland en een olifant. Die laatste heeft wel wat moeite om uit de hoed te komen. De dieren zijn tegen een witte achtergrond getekend en het is grappig dat ze ook een karakter meekrijgen. We zien bijvoorbeeld dat de poes nogal bang is uitgevallen en de eekhoorn nieuwsgierig is. 
Wat komt er uit de hoed? is een fijn prentenboek voor jonge lezers met een goed te volgen verhaal met grappige terugkerende elementen. De illustraties zijn toegankelijk en lenen zich om eigen verhalen bij te verzinnen.

Wat komt er uit de hoed?
Satoshi Kitamura (vertaald door M.E. Ander)

De Vier Windsteken, 2019     € 14,95

De verhaallijn van Wat eet een miereneter? is eenvoudig: een miereneter wordt wakker en heeft honger. Hij is echter vergeten wat miereneters eten en gaat op pad om andere dieren om advies te vragen. Uiteindelijk komt hij bij een mierenhoop. De mieren maken dat ze wegkomen. Maar of dat nou nodig is?
    De gein van het verhaal zit in de tekeningen, de verrassende dieren die de miereneter om advies vraagt en natuurlijk in de antwoorden die de miereneter krijgt. Zo wil de luiaard niet lastig gevallen worden, raadt de slang aan vooral niet te vergeten om te kauwen (we kunnen op het plaatje zien waar dat advies vandaan komt) en de panter moet het antwoord op de vraag schuldig blijven, maar ziet wel mogelijkheden tot een maaltijd.
Ondertussen ziet de opmerkzame lezer mieren lopen, op elke bladzijde komt er eentje bij, dus als de voorlezer dat wil kan hier een telleermoment ingelast worden.
De illustraties zijn erg leuk, vooral de niet al te snuggere miereneter. De dieren zijn realistisch getekend en dus makkelijk herkenbaar. 
Wat eet een miereneter? is een uitnodigend prentenboek. 

Wat eet een miereneter?
Ross Collins (vertaald door J.H.Gever)

Gottmer, 2019     € 13,99

De verteller, die we niet zien, kondigt aan vandaag katten te gaan sparen. De verzameling begint met een brokje kaas. Daar komen muizen op af en muizen trekken weer katten aan. Het plan lijkt geslaagd. Maar in de verzameling duiken ook grote katten op en die zijn helemaal niet leuk. Misschien is het toch beter iets anders te gaan sparen.
Katten sparen is vooral een kijkboek. Op de kaas komen veel muizen af en dat zijn allemaal individuen: er zijn grote en kleine muizen, dikke en dunne en ze komen in allerlei kleuren. Het is vooral leuk om te kijken wat ze doen en hoe ze op elkaar en de omgeving reageren. Bijvoorbeeld als de katten in beeld komen zijn er muizen die maken dat ze wegkomen, maar er zijn ook muizen die wel van een uitdaging houden (en muizen die met heel andere dingen bezig zijn en geen oog voor de katten hebben). Overigens belandt er geen enkele muis in de bek van een kat.
Na verloop van tijd verdwijnen de muizen uit beeld en rukken de katten op. Ook hier is het een feest al die verschillende exemplaren te bekijken. Het nodigt uit tot het verzinnen van verhalen. Voor wie dat leuk vindt kan er ook gespeurd worden, bijvoorbeeld naar het aantal gestippelde of het aantal pluizige katten.
Katten sparen is een vrolijk kijkboek voor katten- en muizenliefhebber.

Katten sparen
Lorna Scobie (vertaald door Jesse Goossens)
Lemniscaat, 2019     €14,95