Lijst Home‎ > ‎

Over een muizenridder, een tijger en een teckel

Geplaatst 2 jul. 2019 02:38 door susan *   [ 2 jul. 2019 02:42 bijgewerkt ]

Op kasteel Ravenstrik is het een muizenparadijs. Dat staat kasteelheer Tristan van Toeterwaal niet aan. Het moet maar eens afgelopen zijn met de muizenkeutels en de aangevreten maliënkolders. Dus koopt hij een kat, de supersluwe, altijd hongerige kat Katharina. Het werkt, want na drie maanden zijn er nog maar een paar muizen over en die overwegen ernstig om te gaan verhuizen. De zaak verandert als de beroemde muizenridder Govert Grauwstaart zijn hulp komt aanbieden. Er wordt een aanvalsplan uitgewerkt en Katharina gaat een zware tijd tegemoet.
    Cornelia Funke, schrijfster van veel prachtige boeken voor allerlei leeftijden, vertelt het verhaal op pakkende wijze. Vooral de strijd tussen de muizen en de kat weet ze spannend te beschrijven. Het verhaal is geïllustreerd met toegankelijke tekeningen, mooi van kleur en bomvol grappige details zoals een waslijnlijntje met muizenwas of de wapenuitrusting waarmee de muizen in het strijdperk treden. Een leuk voorlees-en kijkboek.

De muizenridder
Cornelia Funke, vertaald door Merel de Vink met illustraties van Annette Swoboda

De Vier Windstreken, 2019


Teckel Tom vindt het niet echt leuk als hij weggehaald wordt uit de doos waar het zo lekker naar Mama Moeps ruikt. Hij wordt meegenomen door de vaders van Saar. De eerste uren in zijn nieuwe omgeving maakt het hondje veel mee. Saar zorgt goed voor Teckel Tom. Het hondje vindt haar zelfs lekker ruiken ‘anders dan Mama Moeps, maar lekker genoeg om naast in slaap te vallen.’ Alleen snapt hij niet dat Saar hem Max wil noemen, hij heet immers Tom.
    Bette Westera en Noëlle Smit weten het eenvoudige verhaal aantrekkelijk te vertellen. Westera zet de belevingswereld van het hondje overtuigend neer en soms is dat grappig. Zo denkt Teckel Tom aanvankelijk dat Saar Jarig heet en hij snapt niet waarom zijn jonge baasje zijn poepje in een zakje stopt.
    De illustraties van Smit zijn een feest en maken dit prentenboek een must-have voor elke teckelliefhebber. Teckel Tom is echt een schatje die met zijn aandoenlijke blik je hart doet smelten. De illustraties zijn kleurrijk en met de gebruikelijk schwung van de illustratrice getekend. Ook de details zijn om van te smullen, van de teckeljasjes aan de kapstok tot het vergeten verlanglijstje van Saar.

Hallo Teckel Tom! 
Bette Westera (tekst) met illustraties van Noëlle Smit

Gottmer, 2019 Josefien, een wat oudere vrouw, wandelt door een winters bos. Daar ontmoet ze Tijger. Aanvankelijk schrikt ze van het grote dier, maar hij is vriendelijk en hij gaat graag met haar mee naar huis. Josefien en Tijger worden vrienden. De bewoners van het stadje hebben eerst wat moeite met Tijgers aanwezigheid, maar dat komt helemaal goed.
Op een dag verliest Tijger zijn strepen, het gaat niet goed met hem. Tijger wil weer tijger zijn en terug naar zijn land, ver weg.
    Het plot van het verhaal is eenvoudig, maar heeft wel de mooie boodschap dat je soms iemand van wie je veel houdt los moet laten. Josefien en ook Tijger kunnen dat, al hoort daar natuurlijk ook verdriet bij. Het is wel fijn dat Josefien na enige tijd opnieuw een dier ontmoet dat haar liefde goed kan gebruiken.
    De illustraties zijn zoals we van Jan Jutte zijn gewend. Mooie composities, verrassend lijnenspel en prachtig kleurgebruik. De gezichtsuitdrukkingen zijn goed getroffen, zowel van Tijger als van de mensen. Jutte schreef bij zijn illustraties een korte tekst, maar dat is eigenlijk niet nodig, ook zonder tekst is duidelijk wat er gebeurt. Jammer dat hier en daar het fraaie werk van Jutte tekort wordt gedaan door een lelijke paginavouw die een aantal keer dwars door Tijger loopt.

Tijger
Jan Jutte

Lemniscaat, 2019