Lijst Home‎ > ‎

Over grote en kleine problemen en een betoverende kinderjuffrouw

Geplaatst 19 jul. 2018 04:29 door susan *   [ 19 jul. 2018 04:38 bijgewerkt ]

Justins rivaal is geschreven naar een idee van Jason, een leerling die Lydia Rood in haar functie als schoolschrijver heeft ontmoet. Het verhaal gaat over Justin die met zijn moeder en broertje uit Rwanda afkomstig is. Justin heeft het niet makkelijk. Zijn moeder is kwetsbaar, hij wordt gepest en de schoolarts vindt hem te dik. Rust en liefdevolle aandacht vindt hij bij zijn pleegoma en opa, waar hij regelmatig even op adem mag komen.
    Op een dag helpt hij een van zijn pesters, Danilo, als deze zelf wordt aangevallen. Danilo neemt daarop Justin in vertrouwen en vertelt dat hij door zijn vader mishandeld wordt. Justin wil hem best helpen, maar als zijn pleegoma en opa Danilo onder hun vleugels nemen vindt hij heel moeilijk.
    Justins rivaal is een vol boek waarin veel heftige problematiek aan de orde komt. Het verhaal wordt vanuit Justins gezichtspunt verteld en zijn gevoelens staan centraal. Ook de andere personages krijgen kleur, vooral Danilo, die anders in elkaar zit dan Justin. Het is Lydia Rood wel toevertrouwd om geloofwaardig over problemen te schrijven. Ze gebruikt veel dialoog om het verhaal tot leven te brengen en dat leest vlot weg. Het verhaal heeft een positief einde en laat de lezer achter met het fijne gevoel dat er ook oplossingen zijn voor moeilijke problemen.
    Justins rivaal is een vol boek waarin veel aan de orde komt. Het is ook een hoopvol boek. Echt een boek voor kinderen die van realistische verhalen houden.

Justins rivaal
Lydia Rood

Leopold, 2018     € 14,99

Van een heel andere orde is Mirjam Oldenhave’s boek Fixit. Het boek verscheen eerder onder dezelfde titel, maar is nu geheel herzien. Oldenhave heeft de tekst stevig onder handen genomen en in de nieuwe uitgave zijn de illustraties van Ilka Deltrap vervangen door die van Rick de Haas. De Haas illustreert ook Oldenhave’s bekendste boekenserie Mees Kees.
    Fixit is een geheime organisatie die kinderen met problemen helpt. Vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, runnen de tent. Ze hebben speciale gaven die goed van pas komen. Zo is een van de jongens heel sterk en de ander is goed met computers. Een van de meisjes is een kei in het manipuleren van gevoelens en het andere meisje is heel lenig.
    De problemen die ze oplossen zijn divers, van bedplassen tijdens schoolkamp, het vinden van een weggelopen huisdier, het terugbrengen naar de winkel van een slechte aankoop tot (cyber)pesten en iemand redden uit een gevaarlijke situatie. Het is niet altijd even geloofwaardig, maar wel altijd leuk. In ieder hoofdstuk wordt een probleem opgelost en dat leest lekker weg.
    De rolverdeling tussen jongens en meisjes is vrij traditioneel, maar op andere vlakken is er in de nieuwe uitgave meer oog voor diversiteit en stereotypen gekomen. Op de nieuwe illustraties is de sterke Storm niet langer dik en de lenige Leila is niet langer een Aziatische karikatuur met rare spleetogen. Fixit bestaat nu uit witte en zwarte kinderen die er heel gewoon uitzien, net als de kinderen die ze te hulp schieten.
    Fixit zijn lekkere wegleesverhalen waarin tal van problemen die kinderen zullen herkennen op een originele wijze worden opgelost.

Fixit
Mirjam Oldenhave (tekst) en Rick de Haas (illustraties)

Ploegsma, 2018, 2e herziene druk     € 13,99

Op reis met Mary Poppins is een prachtig kijkboek voor liefhebbers van Mary Poppins en/of van heel mooie prentenboeken. De tekst is summier en geeft, op rijm, enige context bij het beeld. Kenners van het werk van Travers zullen elementen uit haar boeken herkennen, zoals de wijze waarop Mary Poppins haar entree maakt, de zeeavonturen en de reis tussen de sterren.
    De schoonheid van dit boek zijn de bijzondere illustraties die bestaan uit zeer verfijnd knipwerk. In zwart, wit en enkele grijstinten schept Hélène Druvert een sfeervol geheel. De detaillering is grandioos, zelfs de knoopjes op een jas zijn te zien. Indrukwekkend is de weergave van het sierlijke hekwerk van Buckingham Palace en ook de weergave van de onderwaterwereld, vol kleine en grote vissen en sierlijke waterplanten is adembenemend. De sterrenhemel waar de kinderen Banks en hun kinderjuffrouw naar toe zweven lijkt eenvoudig weergegeven, totdat je het licht erachter laat vallen; dan komt de pagina op een unieke manier tot leven.
Op reis met Mary Poppins is een buitengewoon mooi kijkboek.

Op reis met Mary Poppins
Hélène Druvert (naar het werk van P. L.Travers) vertaald door Annelies Jorna 
Van Goor, 2018     € 20,00