Lijst Home‎ > ‎

Paarden, zwaarden en rare baarden - Fik Meijer en Jan Paul Schutten

Geplaatst 25 sep. 2013 03:15 door susan *   [ 25 sep. 2013 03:17 bijgewerkt ]

Het begon met een ontmoeting op de uitgeverij, een ontmoeting tussen ´de populairste classicus van Nederland´ Fik Meijer en Gouden Griffelwinnaar Jan Paul Schutten. Schutten stelde voor Meijers boek Gladiatoren voor kinderen te bewerken. Meijer vond het een goed idee. Het plan werd uitgevoerd toen het thema van de Kinderboekenweek bekend werd. Eric Heuvel werd aangezocht om het geheel te illustreren. 

Paarden, zwaarden en rare baarden is een toegankelijk en grappig geschiedenisboek, een´raar boek´ omdat het eigenlijk een Romeins sporttijdschrift is. Drie belangrijke sportfestivals uit de Romeinse tijd staan centraal: wagenrennen, gladiatorengevechten en de Olympische Spelen. Hedendaagse journalistieke vormen worden ingezet om de lezer te informeren. De toon is licht en vaak grappig, de inhoud is op feiten gebaseerd. 
Wat kan de lezer verwachten? Onder andere een uitgebreid verslag van een bezoeker aan de oude Olympische Spelen die klaagt over de kosten en de stank en meeslepend verteld over de wedstrijden en de feesten. Er is een artikel dat ingaat op de diskwalificatie van een atleet en een interview met de grote beeldhouwer Pheidias die het beeld van Zeus in Olympia maakte:´Zeus gaf een teken dat hij het mooi vond. Vlak voor het beeld was een enorme blikseminslag. Dat was voor mij het bewijs dat hij tevreden was.´ 
Advertenties ontbreken niet:´Wat geef je een zoon die alles al heeft? Gladiatoren actiehelden (...) Daarmee kan hij zelf alle gevechten uit het Colosseum naspelen.Columnist Juvenalis gaat in op het fenomeen ´vrouwen in de sport´:´Laten we wel wezen, het ziet er toch niet uit?´. Verder is er aandacht voor de geschiedenis van de gladiatorenspelen en kunnen we een interview lezen met´de man achter de schermen´ vleeshouwer Scipio Valerius die de duizenden kilo´s vlees van de wilde dieren die in de arena worden omgebracht verwerkt. 

Paarden, zwaarden en rare baarden is een leuke geschiedenisles over de grote sporten uit de Romeinse tijd waar zelfs de baardmode bepaald werd door het favoriete team.

Paarden, zwaarden en rare baarden
Fik Meijer & Jan Paul Schutten
 (tekst) en Eric Heuvel (ill)

Querido, 2013     € 12,50

Meer boeken van Jan Paul Schutten op kinderboekenpraatjes: