Lijst Home‎ > ‎

Papa Wapper en het rode vrachtwagentje - Marianne Busser en Ron Schröder

Geplaatst 21 aug. 2012 04:26 door susan *

Op een dag staat er bij papa Wapper en zijn dochter Spruitje een grote dikke man voor de deur met een joekel van een hamer, hij komt het huis slopen. Gelukkig weet de sloper nog een leuk rood vrachtwagentje te koop. Papa Wapper en Spruitje gaan kijken en het vrachtwagentje lijkt een goede koop:´hij kan vooruitrijden en achteruit. En met een beetje geluk gaat hij ook nog de bocht om´. De koop wordt gesloten en na een kleine verbouwing zijn Spruitje en haar vader klaar voor vertrek.
Ze zijn gelukkig in hun nieuwe onderkomen al hebben ze hier en daar wat tegenslag: zo gaat de motor naar ´de kneutpiepers´, geld en koekjes raken op en ze moeten van een varkentje worst maken.

Marianne Busser en Ron Schröder schreven samen al meer dan 300 boeken die zich in een grote populariteit mogen verheugen. Papa Wapper en het rode vrachtwagentje werd in 1995 voor het eerst uitgegeven als avi-leesboek met illustraties van Hans de Beer. Het boek werd dat jaar getipt door de kinderjury en het kreeg De Pluim van de maand.
Het thema doet denken aan Otje van Annie M.G.Schmidt waarin ook een vader en een dochter noodgedwongen rondreizen in een busje. Papa Wapper en het rode vrachtwagentje is geschreven voor een jongere doelgroep. Het verhaal is licht van toon want papa Wapper en zijn dochter lijken geen problemen te hebben, ze nemen het leven zoals het komt. Als er moeilijkheden zijn kiezen ze voor eenvoudige en voor de hand liggende oplossing en ze worden daarbij niet gehinderd door praktische of ethische bezwaren. Zo vindt papa Wapper het heel gewoon dat de wegenwacht zijn goedlopende motor omruilt voor het kapotte exemplaar van het rode vrachtwagentje. Ook geld verdienen is geen probleem voor vader en dochter Wapper: ze gaan katten wassen, koekjes proeven of een dagje de post rondbrengen. Busser en Schröder beschrijven het allemaal in een toegankelijke licht absurdistische stijl die nergens uit de bocht vliegt.

Voor het eerst heeft Marius van Dokkum een boek van dit schrijverduo geïllustreerd. Hij vond het veel werk,´ik doe minimaal een dag over een tekening´, maar wel leuk werk omdat kinderen er niet veel belang aan hechten dat alles op een tekening moet kloppen. De illustrator kon zijn fantasie de vrije loop laten. De illustraties zijn speels, beweeglijk, vol grappige details en sluiten goed aan bij de sfeer van het boek.

Papa Wapper en het rode vrachtwagentje
Marianne Busser en Ron Schröder (tekst) & Marius van Dokkum (ill) 

The house of books, 2012     € 14,95