Lijst Home‎ > ‎

Pas op ! Dit boek bijt! - Nick Bromley

Geplaatst 9 dec. 2013 04:11 door susan *   [ 9 dec. 2013 04:11 bijgewerkt ]

Op de kaft van een prentenboek staat een wijd geopende krokodillenbek en de titel is een waarschuwing: Pas op! Dit boek bijt! Wat kunnen we verwachten van een prentenboek dat zich zo presenteert? Het begint onschuldig met het sprookje van Hans Christian Andersen over het lelijke eendje. Dan duikt er ineens iets op in het boek dat er niet in thuis hoort: een vreemde staart. Op de volgende bladzijde probeert de lezer, samen met het lelijke eendje, er achter te komen bij wie die staart hoort.´Heel, heel, voorzichtig´ wordt de bladzijde omgeslagen en daar is een krokodil ´een hele grote enge!´ Het dier heeft honger en begint letters op te eten en zelfs hele woorden. Dan valt hij in slaap. Het lelijke eendje, dat als verteller van het verhaal op iedere pagina staat, haalt een grapje met hem uit. Dat vindt de krokodil maar niets. Hij wil het boek uit. Maar dat gaat niet zo makkelijk.

Pas op! Dit boek bijt! is een prentenboek waarin het interactief voorlezen centraal staat en de lezer direct wordt aangesproken. Dit zal jonge kinderen misschien even verwarren: is het nu de voorlezer of het lelijke eendje dat hen aanspreekt?
De lezer wordt aangemoedigd zich actief met het verhaal te bemoeien door het boek bijvoorbeeld zachtjes heen en weer te bewegen en zo de krokodil in slaap te wiegen en op een andere bladzijde moet er flink worden geschud in de hoop dat de krokodil dan uit het boek valt. 
Het samenspel tussen tekst en illustraties is speels, bijvoorbeeld als de krokodil letters gaat eten. Hij is dol op de O en de A en die vallen dan ook uit de tekst. Er wordt niet alleen gespeeld met het direct betrekken van de lezer in het verhaal, ook met de illustraties worden grapjes uitgehaald. Het eendje tekent namelijk met een roze krijtje een balletoutfit voor de krokodil. De krokodil vindt dit maar niks en schudt al het roze weer van zich af.
De makers van het boek slagen erin het verhaal leuk eng te houden. De krokodil wordt zorgvuldig geïntroduceerd. De lezer moet aan het begin van het verhaal de krokodil zoeken (er is alleen een staart te zien), vervolgens verstopt de krokodil zich en als hij dan eindelijk te voorschijn komt lacht hij vriendelijk. Aan het einde van het verhaal, als de krokodil uit het boek stapt, zegt het eendje dat hij helemaal niet bang was voor de krokodil en vraagt aan de lezers of zij wel bang waren. Het antwoord laat zich raden. Maar dan wordt het toch weer spannend als het eendje zich afvraagt waar de krokodil naartoe gaat nu hij uit het boek is. Voor een kleuter is het namelijk niet vanzelfsprekend dat krokodillen niet uit boeken kunnen stappen en zo´n loslopende krokodil zou best onder jouw bed kunnen kruipen. 

Pas op! Dit boek bijt! is leuk om voor te lezen en samen met kinderen te beleven. Vooral het gat dat de krokodil in het boek heeft gemaakt zal tot de verbeelding spreken. Het verhaal speelt met leesconventies onder andere door te suggereren dat de lezer invloed op het verhaal kan uitoefenen. Daar zullen veel kinderen van genieten, al zullen er ook kinderen zijn die daarvan in verwarring raken. 

Pas op! Dit boek bijt!
Nick Bromley (tekst) en Nicola O´Byrne (ill) 

Gottmer, 2013     €9,95