Lijst Home‎ > ‎

Paulus en Wawwa

Geplaatst 22 sep. 2010 02:29 door susan *   [ 14 jan. 2012 11:58 bijgewerkt ]
Paulus en Wawwa
is er weer! Voor het eerst verscheen het boek in 1952 en nu ligt de veertiende druk in de winkel. Het boek kent een bewogen geschiedenis, bij de eerste druk stond Jean Dulieu nog aan het begin van zijn carrière en Paulus en zijn vrienden waren wat onbeholpen getekend. Toen uitgeverij Ploegsma een jaar of tien later besloot het boek opnieuw uit te brengen was Dulieu niet tevreden over zijn oude werk en tekende nieuwe illustraties en hij maakte ook nog acht prachtige gekleurde afbeeldingen. Omdat kleurendruk duur was nam de uitgeverij slechts vier van deze aquarellen op in het boek. In de diverse drukken die volgden ging er heel wat fout rond de illustraties, ze werden steeds slechter van kwaliteit omdat er met kopieën werd gewerkt, illustraties belandden op de verkeerde plaats en de aquarellen vielen weg. Uitgeverij De Meulder herstelt alle schade en zal de komende jaren de Gouden Klassiekers van Jean Dulieu in de originele staat uitgeven. De eerste twee delen zijn er inmiddels: Paulus de hulpsinterklaas en Paulus en Wawwa. Op het eerste deel kom ik terug als de Sint weer in het land is, nu meer over deel 2.
Paulus de boskabouter vindt een wonderlijk wezentje in zijn bos dat hij tot leven wekt met zijn levenswater. Het blijkt een olifant te zijn en hij heet Wawwa. De olifant kan nog niet zo goed praten, hij heeft de woordenschat van een driejarige, want hij is de speelgoedolifant van de driejarige Dorinde. Wawwa doet vele ontdekkingen in het bos van Paulus, het gezang van een nachtegaal ontroert hem, hij eet voor het eerst rijstebrij en hij geniet van het struinen door het bos. Maar op een dag ziet hij Dorinde in het bos en zij mist haar Wawwa heel erg. Uiteindelijk kiest Wawwa ervoor terug te gaan naar haar en Paulus helpt hem om weer thuis te komen.
Paulus en Wawwa is meer een voorleesboek dan een zelfleesboek. De zinnen zijn lang en het taalgebruik beeldend en dit komt meer tot zijn recht tijdens het voorlezen. Met het voorlezen worden ook de grapjes in de tekst toegankelijker, zoals het kromme taalgebruik van Wawwa of de grappige gesprekken tussen Paulus en de wijze vogels als ze erachter proberen te komen wat Wawwa nu eigenlijk voor wezen is. Het verhaal kan voorgelezen worden vanaf een jaar of vijf. Het thema dat een lievelingsknuffel weg raakt, maar weer bij je terug keert zal een kleuter zeker aanspreken, evenals de 6- 8 jarigen.
Het boek is mooi uitgegeven en de illustraties krijgen alle ruimte. De zwart/wit tekeningen zijn sfeervol en Dulieu slaagt erin de emoties van Paulus en de dieren goed weer te geven. De acht aquarellen zijn acht kunstwerkjes die goed laten zien dat Jean Dulieu een getalenteerd kunstenaar was. De illustratie waar Paulus en Wawwa aan de rand van het bos naar het onbekende kijken is prachtig. We zien de twijfel bij Wawwa, en de handen van Paulus lijken dit onbekende weg te willen duwen, of juist niet, wil hij het omarmen? De boswereld van Paulus is gedetailleerd, het onbekende niet ingevuld, het is een werveling van zachte kleuren die bedreigend lijken, of juist uitnodigen? Heerlijk dat dit prachtige werk weer in kinderhanden kan komen.

Paulus en Wawwa
Jean Dulieu

De Meulder, 2010    €14,90