Lijst Home‎ > ‎

Percy Jackson- De vloek van de Titaan

Geplaatst 7 feb. 2011 03:20 door susan *
De vloek van de Titaan
is het derde deel in de Percy Jackson serie. Hoe zat het ook alweer? In het eerste boek, De bliksemdief, ontdekte de twaalfjarige Amerikaanse Percy dat hij de zoon is van de Griekse zeegod Poseidon. Zijn moeder heeft dit zo lang mogelijk voor hem verborgen gehouden, want het leven van een zogenaamde ´halfbloed´ is niet eenvoudig. De meest veilige plek voor een halfbloed is ´Kamp Halfbloed´. Daar ontmoet Percy andere halfbloed kinderen en leert hij gevechtstechnieken, een halfbloed moet namelijk altijd op zijn hoede zijn voor mythische monsters. Al snel wordt Percy op queeste gestuurd samen met een dochter van Athene, Annabeth, en Groover, een sater. Na spannende avonturen keren ze terug naar Kamp Halfbloed.

In het tweede boek, De zee van monsters, trekt Percy er met Annabeth op uit om het Gulden Vlies te vinden en Groover te bevrijden, die gevangen wordt gehouden door een cycloop. In dit deel wordt duidelijk dat Luuk, een zoon van Hermes, probeert de Titanen weer tot leven te wekken, de reuzen die door de goden van de Olympus vernietigd werden. De Titanen willen herrijzen en de macht van de Griekse goden op de Olympisch overnemen.
Met het Gulden Vlies wordt Thalia, een dochter van Zeus, uit een boom bevrijd.

In dit derde boek roept Groover de hulp van Percy, Thalia en Annabeth in om een pas ontdekte halfbloedtweeling in veiligheid te brengen. Het wordt een zware strijd, waarbij de halfbloedgoden onverwachte hulp krijgen van de jachtgodin Artemis en haar strijdbare jonge dames, de Jageressen. Annabeth valt in handen van de vijand.
Percy trekt erop uit om Annabeth te vinden, samen met twee jageressen die op zoek zijn naar Artemis die in tijdens een queeste in gevaar gekomen is. Ook Thalia en Groover zijn van de partij.
De tocht voert onder andere langs het Air and Space Museum in Washington d.c., waar het reisgezelschap een ravage achterlaat, het gezelschap heeft het zwaar te verduren op de schroothoop van de goden en uiteindelijk moet er strijd geleverd worden tegen Atlas, de drager van de hemel.
Aan het einde van het verhaal is de slag gewonnen, maar woedt de oorlog voort. De macht van de Titanen neemt toe en een verontrustende voorspelling wacht op zijn ontknoping.

Ook dit deel is weer in een vlotte droge stijl geschreven. Riordan weet de Griekse godenwereld op originele wijze te verbinden met het hedendaagse leven. Zo rijdt Apollo niet langer in zijn zonnewagen met paarden ervoor, maar komt aansnellen in een bloedmooie Maserati.
De halfbloeds verplaatsen zich met verschillende vervoersmiddelen, al dan niet aangeleverd door de goden, er wordt onder andere gevlogen op paarden en Pan stuurt een groot zwijn waarop het gezelschap kan rijden. Niet erg comfortabel overigens aldus Percy: ´stel je maar voor dat je een dag lang op een enorme stalen borstel over een kiezelbed rijdt´.
De verschillende karakters werkt Riordan goed uit, Percy treedt de wereld met een onderkoelde humor tegemoet, is dapper tegen wil en dank en trouw aan zijn vrienden. Sater Groover heeft sterke satereigenschappen, hij wil graag achter de dames aan, kan betoverend fluitspelen en wil heel graag de god Pan vinden, Annabeth is duidelijk een dochter van Athene, de godin van de wijsheid, zij benadert het leven met haar verstand en Thalia is als dochter van Zeus machtig en moedig, maar is ze ook bestand tegen grote verleidingen?

De Percy Jackson serie is een van de vele fantasyseries waarin het draait om goed en kwaad, voorspellingen, offers, heldendaden en verraad. Rick Riordan weet deze ingrediënten prachtig te vermengen met de Griekse mythologie en hij heeft er een spannend humorvol verhaal van gemaakt.
De vertaling van deel 4 wordt in het voorjaar verwacht, ik kijk er naar uit.

De vloek van de Titaan
Deel 3 van Percy Jackson en de Olympiers
 
De Boekerij, 2010   €17,95